IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Инфраструктурата е от малкото останали възможности за стимулиране на ръста

Напредналите икономики са изправени пред постоянно слабо търсене, посочи организацията

17:14 | 30.09.14 г. 2
МВФ: Инфраструктурата е от малкото останали възможности за стимулиране на ръста

Напредналите икономики са изправени пред "постоянно слабо търсене", предупреди Международният валутен фонд (МВФ) във вторник, почвайки, че "времето може би е подходящо за инвестиции в инфраструктурата".

Според организацията инфраструктурните разходи са "един от малкото останали на разположение лостове за подпомагане на растеж", особено в еврозоната, където въпреки гъвкавата парична политика "все още е налице значителен икономически застой, а инфлацията остава твърде ниска".

"Разходите по заемите са ниски и търсенето е слабо в развитите икономики, а има и инфраструктурни затруднения в много нововъзникващи пазари и развиващи се икономики", посочи воденият от Абдул Абиад икономически екип в актуализираната версия на доклада на МВФ World Economic Outlook.

Увеличаването на разходите за инфраструктура ще позволи на напредналите икономики да стимулират търсенето, което е изложено на риск от продължаваща "упорита слабост", каза Абиад, цитиран от CNBC. Ходът също така ще повиши производителността както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, особено ако проектите са дългово финансирани, твърди той.

Международната консултантска компания McKinsey прогнозира, че за да бъде достигнат очакваният икономически растеж, ще са необходими допълнителни 57 млрд. долара под формата на инфраструктурни разходи до 2030 г. Голяма част от тях – 23,8 млрд. долара – ще са за проекти, свързани с транспорта: пътища (16,6 млрд. долара долара), железопътни линии (4,5 млрд. долара), морски пристанища (700 млн. долара) и летища (200 млн. долара).

Също във вторник МВФ заяви, че системните рискове за световната икономика са намалели, след като от 2006 г. насам станахме свидетели на значителен спад в глобалните дисбаланси по текущата сметка. Въпреки това някои опасения остават.

"Някои от най-големите дефицити (на САЩ и част от държавите от еврозоната – бел. ред.) и излишъци (Китай и Япония – бел. ред.) са намалели. Вместо това излишъците по текущата сметка в основните европейски страни остават големи, а салдата по текущата сметка са се влошили в някои развиващи се пазари", изтъкнаха икономистите.

Според МВФ от своя пик през 2006 г. глобалните дисбаланси са се свили с над една трета.

По-ограничените външни дисбаланси са дошли с цената на увеличени вътрешни дисбаланси, като висока безработица и ограничение на производството, посочи МВФ.

Най-новите препоръки от МВФ може да увеличат натиска върху Германия да коригира своята позиция относно бюджетните разходи с цел укрепване на публичните инвестиции. Голяма част от политическите лидери на Стария континент притискат Берлин да стимулира потребителското търсене и по този начин да подпомогне растежа както в собствената си страна, така и в цялата еврозона. През първата половина на 2014 г. германското правителство отчете бюджетен излишък в размер на 16,1 млрд. евро (20,3 млрд. долара) въпреки ограничения икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Благодарим за комплимента от страна на МВФ. Аз се чудех защо търсенето у нас постоянно е толкова слабо, а то защото сме били напреднала икономика.Браво, похвално, поласкан съм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Казано на български, държавата ще харчи пари, за да създава бизнес за частници, защото едва ли вече има държавни компании, изграждащи инфраструктура. Ама викате, каква й е работата на държавата, ако не генерира печалби за частниците?! Нале, ЕмЗетче? Министерство на туризма му е майката, нали? Привпрофсоцлосизъм! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още