IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Петролна война със САЩ ще струва скъпо

Русия не трябва да се опитва да „унищожи американското шистово производство“, предупреди ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции

18:36 | 23.01.19 г.
<p>
	Кирил Димитриев <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кирил Димитриев Снимка: Архив Ройтерс

Русия не трябва да започва война със САЩ за цената на петрола, а вместо това да се придържа към съкращения на производството дори и на цената на това да загуби пазарен дял в средносрочен план. Това заяви един от основните руски архитекти на споразумението за добив с ОПЕК, съобщава Ройтерс.

От 2017 г. Русия и Организацията на страните износителки на петрол имат съвместно споразумение за намаляване на добива, чиято основна цел е да поддържа цените на „черното злато“. В края на миналата година групата ОПЕК+, както е известна, поднови споразумението си, което разгневи САЩ и в частност американския президент Доналд Тръмп, според когото по този начин се завишават прекомерно цените на суровината.

„За да намалее американското шистово производство, ви трябва цена от 40 долара за барел и надолу. Това няма да е здравословно за руската икономика“, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции.

В изказване в рамките на Световния икономически форум в Давос той посочи, че Русия не трябва да предприема действия, с които да се опитва да „унищожи американското шистово производство“, тъй като това би струвало скъпо.

Преди три години Дмитриев беше първият руски държавен представител, който говори открито за възможността от сделка с картела. По това време цените на петрола бяха отбелязали нов спад, след като Саудитска Арабия реши да увеличи добива си.

По думите на Дмитриев покачването на цените вследствие на споразумението е донесло на руската икономика допълнителни приходи от 110 млрд. долара.

Но високите цени на петрола бяха от полза и на САЩ, чието производство нарасна значително през последните месеци, изпреварвайки това на Русия и Саудитска Арабия. Това превърна северноамериканската страна в най-големият производител на петрол в света. В същото време добивът на САЩ се очаква да достигне нови върхове и през тази година.

Азербайджан, която е страна по договора на ОПЕК+, иска той да бъде продължен поне до края на годината. Според президента Илхам Алиев това ще задържи цените на петрола в диапазона между 60 и 70 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още