IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва обяви двама дипломати от България за персона нон грата

Мярката е реципрочна на взетото през март 2021 г. от българската страна решение, посочват от руското външно министерство

14:56 | 20.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия обяви във вторник двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата като ответна мярка на експулсирането на руски дипломати от България, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"На 20 април посланикът на България Атанас Кръстин беше поканен във Външното министерство на Русия, където му беше връчена нота от министерството за обявяване за персона нон грата на първия секретар на консулския отдел на посолството на България в Русия Н. Панайотов и на първия секретар на отдела по търговско-икономически въпроси на посолството на България в Русия Ч. Христозов. На тези сътрудници е наредено да напуснат територията на Руската федерация в срок до 72 часа", се казва в изявлението, цитирано от БТА.

"Мярката е отговор на взетото през март 2021 г. от българската страна с нищо немотивирано решение да обяви за персона нон грата двама служители на посолството на Русия в София", заяви руското външно министерство.

По-рано през деня руските медии съобщиха, че българският посланик в Москва се е явил за разговори в руското външно министерство. Тогава според източници на РИА на Кръстин е била връчена нота за ответните мерки на Русия.

На 23 март българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и им даде срок от 72 часа да напуснат страната. Дипломатическото представителство тогава заяви, че смята решението на българската страна за необосновано.

На 19 март българската прокуратура съобщи, че шестима действащи и бивши служители на министерството на отбраната и на военното разузнаване на България  са били задържани по подозрение в шпионаж в полза на Русия. По молба на следствието петима от тях са задържани под стража, а шестият е пуснат под гаранция, тъй като прокуратурата не настоя за неговия арест, припомня ТАСС.

България поддържа традиционно тесни икономически отношения с Русия, но от октомври 2019 г. насам няколко шпионски афери породиха напрежение, отбелязва Франс прес.  Петима руски дипломати и един технически сътрудник на руското посолство в България вече са били експулсирани в предишни случаи, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още