IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Нямаме капацитет да задоволим всички искания за "Спутник V"

Коментарът е по повод искането на Чехия за доставка на руската ваксина

13:20 | 01.03.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини срещу коронавируса в чужбина, но производствените мощности не дават възможност всички те да бъдат задоволени. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Песков коментира молбата на чешкия президент Милош Земан Русия да предостави на страната му ваксини "Спутник V", отправена към руския лидер Владимир Путин.

Русия заема отговорна позиция с оглед колкото може повече ваксини да бъдат доставени в различни страни, които засега срещат проблеми с ваксините. Оборотите на производството се вдигат всяка седмица, увери говорителят на Кремъл.

Милош Земан съобщи по-рано пред чешката телевизия CCN Prima, че е изпратил до Путин писмена молба за "Спутник V" и разчита на бързи доставки. Той добави, че "ако е бил вярно информиран, молбата му ще бъде удовлетворена".

Здравното министерство на Чехия информира, че засилващата се в страната коронавирусна епидемия е убила вече 20 194 души. Според данните от миналата седмица Чехия заема първото място в света по брой новозаразени на 1 милион жители. Инфектираните в страната с 10,46- милионно население са общо 1 227 595.

Чехия започна ваксинация срещу коронавируса на 27 декември и 644 300 души вече са имунизирани с препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna r AstraZeneca, които имат одобрение за поставяне в ЕС, издадено от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Чешките власти се надяват агенцията възможно най-скоро да регистрира и руската "Спутник V", посочва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
500 милиона, но кога? След 2 години? Мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
посмали *** ... :)))рассияните планираха да правят по 10млн дози на месец от тяхната ваксина , после се оказа че ще могат да правят само по 5млн и то под условие ... в ю.корея ще произвеждат по договор 150млн на година , ама до юни ще могат да произведът само 40млн ... в бразилия още проучват възможността за производство , ама през това време купуват китайска бразилците ... турците можели да произвеждат милиони дози месечно , ама засега купуват на пфайзер и китайската ... и някога в бъдеще щели и турска да правят ... :))) ... та тия милиони и милиарди ваксини баце в клубът на атака ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
pepe
преди 3 години
Ами те си го казаха от самото начало, че нямат необходимия производствен капацитет и затова се договарят с производители - засега от изнесената информация имат договори с Турция, Бразилия и Южна Корея, като само Южна Корея искат да произведат на 500 000 000 дози. Май няма съвсем да им се получи на западняците да капитализират потушаването на пандемията и да си покрият техните антикризисни мерки, а да натоварят останалия свят с нови дългове. Едно нещо стана съвсем ясно през последната година и половина - човешкия живот е много евтин, а страховете се продават много скъпо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Той Стоенчо преди една седмица писа, че въобщя няма такава ваксина като Спутник V. Има я, но в изключително малки количества примерно 6-7 милиона на месец. Това за света са пренебрежими дози, които не са достатъчни за самата русия. Само Пфайзер има намерение да произведе2 000 000 000 ваксини през 2021 година. Руските евентуални 100 000 000 Спутника са си само пропаганда. От това разбират хората, това правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още