IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Идеята на ЕС за граничен въглероден данък е в разрез с правилата на СТО

Русия "е изключително загрижена относно опитите да се използва климатичната програма за създаване на нови бариери“, посочва руски министър

17:25 | 27.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Руският министър на икономическото развитие предупреди миналата седмица, че плановете на Европейския съюз (ЕС) за въвеждане на граничен данък върху въглеродните емисии няма да са в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО), докато Брюксел все повече се фокусира върху идеята за „зелени мита“, съобщава Euractiv.

Максим Решетников заяви, че Москва "е изключително загрижена относно опитите да се използва климатичната програма за създаване на нови бариери" след среща на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) миналия четвъртък (23 юли). 

„Ние виждаме опасност в това, включително в инициативата за създаване на механизъм за регулиране на въглеродните емисии, който по същество може да се превърне в нови задължения“, заяви Решетников, като се позовава на плановете на Европейската комисия (ЕК) за въвеждане на граничния данък върху въглерода.

Климатичният антидъмпингов инструмент, който все още се разработва, би довел до допълнителни митнически налози върху вносни стоки, които се произвеждат по неустойчив начин, за да се стимулира вътрешното производство и да се даде стимул на офшорните индустрии да станат по-зелени.

Тази инициатива ще трябва да балансира между климатичните политики на ЕС и правилата, установени от СТО, като според Русия, която е четвъртият по големина замърсител с парникови газове в света, това е малко вероятно да се случи.

„За нас е много важно всички мерки, които се приемат за продължаване на екологичния дневен ред, стриктно да спазват правилата на СТО, тъй като механизмите, които сега се предлагат от някои колеги, според нас противоречат на правилата на СТО“, изтъкна Решетников.

ЕС не е единствената световна икономическа сила, която обмисля идеята за граничен въглероден данък. Според проект на предизборната платформа на американската Демократична партия САЩ биха направили същото, ако кандидатът за президент Джо Байдън спечели изборите през есента.

Байдън обеща да върне САЩ обратно в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., след като настоящият президент Доналд Тръмп реши в средата на 2017 г. да задейства продължителен процес на изтегляне от пакта, който все още не е завършен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Да му мислят европейците. Не стига, че нищо не произвеждат, но и вносните стоки ще са обложени с въглеродни мита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
НЕ сте чували за това нахлуване?Ми цензура бе деееебили.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Москва: Идеята на ЕС за граничен въглероден данък е в разрез с правилата на СТО Е, ся, то и нахлуването на ФБР в консулството на Китай в САЩ не е според международното право, но евроатлантическите ценности започват с наглост и завършват с хуцпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още