IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's сложи "отрицателна" перспектива пред британските банки

Причината е несигурността, пред която са изправени кредиторите в резултат на целевото заделяне на средства за извънредни ситуации

16:49 | 05.08.14 г.
Moody's сложи "отрицателна" перспектива пред британските банки

Големите банки във Великобритания са изложени на многомилионни глоби и съдебни дела, които могат да свият печалбите им, посочи агенцията за кредитен рейтинг Moody's, която понижи прогнозата си за сектора.

Агенцията намали перспективата си от "стабилна" до "отрицателна" поради несигурността, пред която са изправени кредиторите в резултат на целевото заделяне на средства за извънредни ситуации. Новите правила на Острова целят данъкоплатците да бъдат по-малко натоварени при необходимост от спасяване на банки в бъдеще. Очаква се промените да бъдат осъществени до 2019 г., пише The Guardian.

Във връзка с новите правила председателят на HSBC Дъглас Флинт призова правителството да обмисли промените, които според банката ще струват милиони лири.

По думите му има "нарастваща умора" в някои от звената на банката, където служителите са принудени да работят в събота и неделя, за да прилагат системи за промени, отчасти причинени от правилата за целевото заделяне.

"Ние очакваме, че свързаните с това промени в бизнес моделите, организацията и структурата на финансиране ще изискват значителни разходи за изпълнение, което, предвид ранния етап на развитие, все още предстои да бъде отразено в балансите на банките", посочиха от Moody's.

Агенцията измени прогнозата си за сектора, за да отрази становището си, че "подобряването на работната среда и на стабилните финансови основи на банките няма да компенсира напълно отрицателните кредитни последици от финализирането на новата британска резолюция".

Според Moody's шестте най-големи британски банки са заделили 20 млрд. паунда за застраховане срещу неправомерните им продажби на продукти, 4 млрд. паунда за лихвени суапове и 6,5 млрд. паунда за глоби, като например тези за скандала около LIBOR от последните месеци.

"Банките ще трябва да заделят допълнителни провизии заради инфлацията, като ние смятаме, че тези разходи са се повишили", казаха още от Moody's. "Въпреки това големите британски банки все още са изправени пред потенциални разходи за споразумения и глоби в САЩ и други трансгранични разследвания", допълниха още експертите.

Водещите британски банки ще бъдат подложени на стрес тестове за оценка на тяхната способност да преминат през кризисни ситуации. Резултатите се очакват по-късно през годината, като прогнозите са, че всички кредитори ще преминат успешно през изпитанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още