IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's повиши рейтинга на Португалия

Възстановяването на страната укрепва и се разширява, но Лисабон има още какво да направи за икономиката

08:51 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's повиши рейтинга на Португалия

Moody's Investors Service повиши рейтинга на Португалия до Ва2 от Ва3, съобщава Ройтерс. Рейтинговата агенция подчертава, че оценката и за страната може да бъде повишена пак през следващите месеци.

Дори и с всички признаци за икономическо възстановяване обаче, присъждането на инвестиционен рейтинг все още не е на масата.

Новата оценка на Moody's за Португалия беше публикувана няколко часа, след като Standard & Poor's повиши перспективата по рейтинга на Португалия до стабилна от негативна.

“Ако гледаме данните за брутния вътрешен продукт (БВП), възстановяването укрепва и дори се разширява”, коментира Катрин Мюлбронър, анализатор в Moody’s. Тя обаче подчертава, че има още много, което страната трябва да направи.

Португалия претърпя тежка рецесия и няколко години на тежки икономии и реформи заради европейската дългова криза. Лисабон потърси и спасителен заем от европейските си партньори през 2011 г.

Наскоро страната излезе от спасителната програма, като обяви, че не възнамерява да тегли предпазен заем.

Дори и Moody’s да реши пак да повиши рейтинга на Португалия, вероятно няма да е с повече от една стъпка, коментира още Мюлбронър. “За рейтинг от инвестиционен клас трябва да видим по-силен растеж и да сме уверени, че той може да бъде поддържан”, заключи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още