IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's очаква стабилен бизнес за европейските застрахователи

Ниските лихвени проценти ще продължат да бъдат препятствие за рентабилността на животозастрахователите, очаква агенцията

08:30 | 23.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Allianz SE е най-големият европейски застраховател. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Allianz SE е най-големият европейски застраховател. Снимка: Ройтерс

Въпреки средата на ниски лихвени проценти международната рейтингова агенция Moody's оценява положението за застрахователите в Европа като стабилно, става ясно от доклад на агенцията.

Увеличаващият се икономически ръст и стабилността на финансовите пазари ще подкрепят бизнесите на компаниите, пише агенцията в своя доклад за перспективите пред бранша за 2018 г.

Въпреки това ще има насрещен вятър – макар че се повишават, те все още са ниски, поради което лихвените проценти ще продължат да бъдат препятствие за рентабилността на животозастрахователи и застрахователите на имущество. Те ще са принудени да адаптират своите продукти и да поддържат финансова дисциплина. Moody's очаква те да продължават да работят над мерки за свиване на разходите. 

Според агенцията обаче има и други рискове – политически фактори като кризата в Северна Корея, които могат да се отразят негативно на икономиката като цяло и да доведат до колебания на финансовите пазари. Освен това печалбите може отново да се свият, ако лихвите не започнат да се повишават, както се очаква. Не на последно място, климатичните изменения може да доведат до повече щети за застрахователите на имущество и други брокери.

Moody's очаква и процесът на консолидация да продължи. Въпреки това рисковият характер на задълженията в Германия или в Холандия ще продължи да прави консолидациите предизвикателни в тези страни. Според Moody's натискът върху платежоспособността е висок при някои застрахователи в Германия, където около една трета от животозастрахователните дружества имат съотношение съгласно директивата на ЕС "Платежоспособност II" под 100% без преходните мерки.

Застрахователите ще продължат да увеличават инвестициите си в неликвидни активи, но ограниченото предлагане на качествени активи ще доведе до съвсем постепенна промяна в портфейлите на застрахователите, пише още в доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още