IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли руският газ да бъде използван като оръжие в Европа?

Според експерт ситуацията в ЕС в момента е много различна и пазарът се диктува от потребителите, а не от продавачите

10:40 | 13.03.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В понеделник украинският президент Петро Порошенко коментира по време на среща с Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини, че Русия е ненадежден доставчик на природен газ, а Москва планира да използва суровината като оръжие.

Според директора на Европейския център за сигурност на енергийните ресурси (EUCER) Фридберт Пфлюгер през последните години ситуацията в Европа се е променила съществено и енергийните ресурси на този етап не могат да бъдат използвани като геополитически оръжия. Пфлюгер участва на семинар на Атлантическия съвет във Вашингтон, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

За експерта европейският пазар вече се командва от потребителите, а не от продавачите - решенията се взимат от потребителите и е трудно доставките да бъдат използвани като средство за натиск, така както е било възможно преди 10 години.

В ЕС вече има повече от 30 терминала за втечнен газ, страните са свързани с газопроводи и са изградени множество хранилища. Реверсивните връзки в общността позволяват газът да бъде отправен в различни направления и позволяват свободната търговия.

На същия форум дипломатът Ричард Морнингстар, бивш специален пратеник на американският държавен секретар по въпросите на енергетиката в Евразия, пък критикува официалната политика на САЩ спрямо "Северен поток" 2. Според него Вашингтон не трябва да налага санкции срещу този газопровод.

Официалната позиция на държавния секретар Рекс Тилърсън обаче е, че този проект не трябва да бъде реализиран и той подкрепи Полша в опитите й да блокира изграждането на още две тръби по дъното на Балтийско море.

"Северен поток" 2 се превръща в потенциална ябълка на раздора - за газопровода активно лобира най-голямата европейска икономика Германия, но в Централна и Източна Европа се опасяват, че той ще увеличи влиянието на Русия на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Добре сметаш, ама без кръчмаро. То и руския газ един тука го сметна, че е под 20% в доставките за Европа, ама ако спре, със сигурност поне 50% от Европа ше завие на умирачка - кой от студ, кой от глад, кой просто от яд... Иначе, за повечето работи май съм прав - пак според теб - само дет не мога да сметам некви числа, незнайно в каква връзка ти ги оплете тука.... Опитай се да си представиш Европа и САЩ без китайските стоки и ше ти светне за какво всъщност става дума - това, разбира се, при положение, че наистина разбираш мащабите на фактора "Китай" в живота на съвременния потребител и производител в Европа и САЩ... Иначе секи може да си пише квот си иска тука - безплатно е, па и анонимно, гиби... ....а, щех да забравим - и от опаковки нищо не разбирам, нищо, че съм производител точно на опаковки - има-нема вече дваесе годин - имам два принтера (според един тука) и денонощно ги принтерам... :lol:И за ТКЗС-то си прав - от там ми е изказа. От текезесарско семейство съм. Вие си се изказвайте по-академично - дано от това да се променят и фактите, които дискутираме... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 6 години
ами загледах се ... гледам внясяме (България внася) стоки от китай за около 2млрд.лв тук предполагам са и промишлените такива и суровините - не видях разделение по държави по вид. пък по статистика от БВП за 2017 - 98млрд.лв - 68млрд.лв се пада на домакинствата и правителството - от тях за дрехи и потребителски стоки са приблизително 8% и за храна 30% - т.е. почти 26млрд.лв х 70% (според теб) = 18млрд.лв. та как ще стане от 2млрд.лв на 18млрд.лв :))) някакъв перпетум мобиле сигурно си изобретил :))) . и по принцип си минал и заминал покрай опаковките и пакетирането , не пиши за неща от които не разбираш. очевидно.донякъде си прав, има части от търговията на дребно, които се доминират от китайски стоки, но не на 70%...в ученическите пособия и канцеларските материали е така, доминират. но 70% :))) това което виждаш в магазина не означава непременно продажба. и ако продават 10 кутий с китайски моливи за 10лв (с печалба 5лв) и 2 кутий с чешки и/или испански за 30лв (с печалба 10лв) ? какво смятаме и как смятаме ?бялата и черната техника също се доминира от китайски производители. не мога да кажа от наличното в магазините какво колко и как се продава ... но силно се съмнявам че е 70%... колко телевизора продават за 500лв с печалба 50-100лв и колко за 15-20хил с печалба 7-8хил ? гледам има вече и по 40хил :))) ... нали не мислиш че са made in china телевизорите за по 20хил :))) ... имам познати с по няколко такива. гледам AEG made in germany не се задържат много много в магазините , нищо че са 20% по-скъпи...за спортните стоки също си прав , има доста китайско производство на големите брандове у нас... за масовите спортове съответно масови стоки ;) ... по евтинко ама гледам и там се обръща палачинката ...та откъде и как ги намери тези 70%... :lol: ... м/у другото доста текезесарски изказ имаш , смяташ че си нещо отгоре над другите ли ? доста хора гледам коментират , ти още 2ма - 3ма сте с такъв изказ , другите споделят мнение и коментират обосновано и доста прилично. доста грамотно - в много случаи много по-грамотно от мен... :lol: ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Ето как се прави геополитика (с отровен газ):ЕКСТРЕНО ЗАЯВЛЕНИЕ на Министерството на Отбраната на Русия (13.03.2018)Фашингон през *** си гласят нова газова атака!!!https://***.youtube.com/watch?v=u8Hc3tCD6pk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Това с арбитража е само върха на айсберга. Ако Русия изгради СП2 и ТП тия два милиарда ще ги върне за минути от самите украинци. Ти тия всички войни в Ирак, Либия и Сирия да не мислиш, че са за шерият и демокрация. Ала-бала, всичко е нефт и газ, а в Афганистан и макови полета. Всички тия съюзи между Русия-Иран-Хезбула или САЩ и кюрдите, не са братска любов да знаеш, а интереси от петрол и газ. Европа си спести тези войни, но прихвана няколко милиона бежанци камилари, да се знае, че пълно щастие няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
Не знаех, че ти(баш болшевика) си измислил Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
Използваха го като оръжие срещу Украйна. Стокхолмският арбитраж осъди Газпром да плати щети в размер на 2.56 долара на Нафтогаз. Та толкова за оръжията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Муаахаха... !!! Верно си зелка... :lol: Ти гледай на етикетите какво пише... Оня ден и аз като тебе се зачетох - гледам, на една врата пише "Жени". Влизам - то ке^***... :lol: Щот на салама като пише "Тандем", не е направен от китайска сланина, а? Даже чесънът е китайски! Или минералната вода като е Девин, не е у бутилка от китайска пластмаса...? И у МОЛ-овете, и у Техномаркет... само европейска стока, а? Я се загледай по краката и гърбетата на българските деца какво има? Погледни им раницити, па моливите, па тетрадките от къде са...! Само още учебниците не са почнали да ги печатат у Китай, ама се мисли и по тоя въпрос... хем сериозно... :lol: Я се пробвай да си купиш музикален инструмент или спортен такъм - напр. маркова китара или ракета за тенис, дет да не е китайска!!! Я чети малко по въпроса тука - поразгледай, и малко по-внимателно - чарта на фиг. 8 - какво внася от и какво изнася за Китай ЕС... http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/China-EU_-_international_trade_in_goods_statisticsДаже бебешките ни колички са китайски, нищо, че са с етикети на европейски марки...И после се изфърляй като че^кия на сгурия... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Количествата норвежки газ продавани в Европа са по-малки, но съизмерими с тези на Газпром. Убеден съм, че 70% процента от сънародниците ни не са чували че тази страна изнася от суровината. Защо ли е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
ABBA
преди 6 години
"Може ли руският газ да бъде използван като оръжие в Европа? "А може ли да ти налагат санкции заради собствените ти братя, да те ПЛЮЯТ постоянно, а ти да викаш: дъждец вали?!SIC!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 6 години
хмм..."което е почти 70% от потребителските стоки по магазините" и къде ги видя тези 70% потребителски стоки ? в магазините за левче сигурно ... ако искаш направи си едно проучване за обща култура влез в хранителен магазин и виж какво пише по етикетите , влез в магазин за мебели и спално бельо и чети етикетите за произход , влез в някой мол и огледай етикетите на дрехите да видим колко made in china ще срещнеш ( без илиянци :) ) . виж и някой строителен магазин :))) - да има made in chine , но аз лично ги отбягвам ... за нищо не стават. в един компютър освен сглобката, дъното евентуално и захранването , някой некачествен хард и елементарна видеокарта какво друго е китайско :) - читавите памети не са , читавите хардове не са , читавите видеокарти не са, читавите монитори не са, за процесорите не говорим :) ... та викаш 70% китайски стоки :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още