IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли британският парламент да спре Brexit без сделка?

Мей обяви миналия месец, че ще подаде оставка днес и ще позволи на друг да определи по-нататъшния път на Brexit

22:02 | 07.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Част от претендентите за приемник на премиера Тереза Мей заявиха, че Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 октомври, дори това да означава Brexit без сделка.

Могат ли британските депутати да направят нещо, за да спрат излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка? Този въпрос си задават от агенция Ройтерс в свой анализ, цитиран от БТА. 

Мей обяви миналия месец, че ще подаде оставка днес и ще позволи на друг да определи по-нататъшния път на Brexit, но приемникът й ще се сблъска със същите ограничения, които доведоха до отхвърлянето три пъти на сделката й за Brexit.

Гласуванията досега през годината сочат, че няма единен план, подкрепян от мнозинство в парламента. Депутатите продължават да спорят кога, как и дори дали Великобритания да изпълни решението на британците на референдума през 2016 г. за излизане от Европейския съюз.

Въпреки това има съгласие на мнозинството в парламента за противопоставяне на Brexit без сделка, която да урежда временни договорки по въпроси като митническата материя и правата на гражданите.

Ако новият премиер не успее да преодолее безизходицата в парламента или реши да предприеме активни действия за Brexit без сделка, какво могат да направят депутатите, за да предотвратят излизане от ЕС без споразумение?

Политически натиск

Избраните депутати в Камарата на общините с 650 места разполагат с много начини да изразят мнението си, но малко от тези начини имат силата да накарат правителството да промени курса си.

Противниците на Brexit без сделка могат да поискат извънредни дебати или да използват времето за дебати, предоставено на опозиционните партии, за да гласуват по предложение, което да изразява мнението им.
Ако бъде подкрепено от мнозинство, това ще създаде политически натиск за правителството да преосмисли политиката си, но премиерът няма да бъде обвързан да я промени.

Законодателни лостове

Ако мнозинство в парламента иска да спре Brexit без сделка без подкрепата на правителството, то ще има нужда да промени законодателството, за да може по някакъв начин да го предотврати - с искане премиерът да отложи или да отмени Brexit.

По-рано тази година депутатите намериха начин да поемат контрола върху парламентарния дневен ред и въпреки съпротивата на правителството приеха закон, с който задължиха Тереза Мей да поиска още време от ЕС. Това само по себе си няма да предотврати Brexit без сделка, тъй като ЕС трябва да даде съгласието си за удължаване на срока. Само законодателство за оттегляне на искането за задействане на член 50 може да спре Brexit. В крайна сметка Мей реши, че така или иначе ще иска удължаване на срока и това доведе до отлагане на датата на Brexit за 31 октомври, но стана ясно, че депутатите могат да намерят начин да наложат волята си, ако съберат мнозинство.

Този механизъм обаче почиваше върху желанието на правителството да получи парламентарно одобрение на сделка за Brexit. Ако правителството дейно следва стратегия за излизане без сделка, депутатите няма да могат да похитят законодателния процес, за да прокарат техен закон и ще трябва да измислят алтернативен начин за спирането й.

Макар и да има малко прецеденти, парламентарните правила се доказаха като доста гъвкави през последните месеци, а председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу, който има значителна власт върху процедурните въпроси, подкрепя опитите за блокиране на Brexit без сделка.

Финал на играта

Парламентът има правомощието да свали правителството с вот на недоверие. За това ще е необходимо част от консерваторите или от членовете на Демократичната юнионистка партия да се разбунтуват.

Това може да спре политическия процес и почти със сигурност да доведе до смяна на лидерите, но няма автоматично да промени юридическата истина, че Великобритания ще престане да е член на ЕС на 31 октомври.

За предотвратяване на Brexit без сделка ще са необходими действия на следващото правителство, което ще дойде на власт или след избори, или с формиране на нова управляваща коалиция в парламента.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR!

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още