IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moderna отлага доставките на ваксини срещу Covid за ЕС с няколко месеца

ЕС се подготвя за потенциална кампания за поставяне на бустерни дози през есента, а освен това в региона се наблюдава спад в търсенето на ваксини

17:03 | 02.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Фармацевтичната компания Moderna Inc заяви в четвъртък, че е постигнала споразумение да отложи доставките на някои ваксини срещу COVID-19 за Европейския съюз с няколко месеца до по-късно през 2022 г. или до началото на следващата година, съобщи Ройтерс.

Заради забавянето акциите на Moderna поевтиняха с близо 2% преди редовната борсова сесия в САЩ, въпреки че компанията потвърди прогнозата си за продажби на ваксини на стойност 21 млрд. долара за 2022 г.

Доставката на дозите първоначално е била планирана за второто тримесечие, се казва в изявление на Европейската комисия. Блокът промени и споразуменията си с Pfizer Inc и германския партньор BioNTech SE през април, за да отложи доставките на ваксини с три месеца, тъй като се подготвя за потенциална кампания за поставяне на бустерни дози през есента.

Освен това в региона се наблюдава спад в търсенето на ваксини срещу COVID-19.

Споразумението помага за "оптимизирането на договорите за доставки и тяхното привеждане в съответствие с текущите нива на търсене в нашите държави членки", каза еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес.

Швейцарските здравни служби обявиха миналата седмица, че страната ще унищожи повече от 620 хил. дози с изтекъл срок на годност от ваксината срещу COVID-19 на Moderna, тъй като търсенето на ваксините спада драстично.

Съгласно измененото споразумение с Moderna страните от ЕС ще получат също достъп до ваксина от следващо поколение, насочена както към омикрон варианта на коронавируса, така и към оригиналния щам, ако такава бъде одобрена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
К'ъв ковид бе? https://***.worldometers.info/coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още