IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миналият зимен туристически сезон в България е бил стабилен

Нощувките отчитат минимален ръст благодарение на българските туристи, интересът на чужденците е намалял за сезон 2018-2019 г.

13:17 | 30.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Миналият зимен туристически сезон в България е бил стабилен, с минимален ръст на нощувките благодарение на българските туристи, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общият брой на нощувките през зимния сезон 2018-2019 г. достига малко над 4,7 млн., което е с 0,2% повече на годишна база. Почти 2 млн. са нощувките, реализирани от чуждестранни граждани, но те намаляват с 0,6% на годишна база.

Същевременно български граждани са реализирали над 2,7 млн. нощувки за периода, което представлява увеличение от 0,8%, сочат данните.

При средна заетост на легловата база в Европа от над 40% в България тя се движи между 23 и 33%. За целия сезон ръстът на заетостта на легловата база у нас достига 3% при под 1 на сто в Съюза като цяло.

Страната ни е в дъното на ЕС по ръст на зимния туризъм. По-слаб растеж е отчетен само в Естония, Италия и Франция, макар че последните две страни са сред най-предпочитаните дестинации.

Зимен Зимен

Само в Гърция и Малта е отчетен спад на туризма през зимния сезон на 2018-2019 г., отчита още Евростат.

От държавите в Европа извън ЕС най-силен ръст е регистриран в Черна гора – почти 21%.

Най-силен ръст на нощувките през миналия зимен сезон е отчетен в Румъния – 8,6%, следвана от Хърватия – 7,4%, и Полша – 7,3%.

Общо в ЕС през миналия туристически сезон са реализирани над 749 млн. нощувки. Увеличението на годишна база е 2,6%.

Най-предпочитаната държава за посещение е била Испания, следвана от Великобритания, Италия и Австрия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още