IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: Проблемите с транзита на газ за Европа остават

На Украйна не й достигат 800 млн. долара, предупреди ръководителят на „Газпром“

16:48 | 26.09.15 г. 1
Милер: Проблемите с транзита на газ за Европа остават

Украйна може да изпита недостиг на газ през зимния период, тъй като не й достига финансиране в размер до 800 млн. долара, заяви пред телевизия "Россия 24" ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Припомняме, че Русия и Украйна подписаха късно снощи в Брюксел споразумение за доставките и транзита на газ за зимния сезон. Финалните преговори завършиха с парафирането на допълнителен протокол към договора между "Газпром" и "Нафтогаз", който определя условията за покупката и доставка на газ от 1 септември до 31 март 2016 г. Споразумението засега има предварителен характер. 

Споразумението стана възможно, след като Русия се съгласи да отстъпи от цената, а Украйна да плати на „Газпром“ незабавно 500 млн. долара, осигурени с гаранции от ЕС.

Въпреки това Алексей Милер коментира, че могат да възникнат проблеми с транзита на газ за Европа. Той посочи, че източниците на финансиране в пълен обем в момента не са фиксирани в никакви документи. Конкретната сума, необходима за запълване на подземните газови хранилища с допълнителни количества газ, които могат да потрябват, ако зимата е студена, е до 800 млн. долара, уточни Милер.

Той се надява, че ако възникне ситуация с незаконно отклоняване на газ от транзитните тръби, всички страни ще могат да се срещнат и оперативно да решат проблема.

Преди това пред телевизия "Россия 1" ръководителят на "Газпром" изтъкна, че споразумението за доставката на 2 милиарда куб. метра газ не гарантира, че Украйна ще има средства да плати допълнителните доставки през зимата.

По думите му сегашният протокол отговаря на въпроса откъде ще бъдат взети тези 500 милиона долара за 2 милиарда куб. метра газ за подземните газови хранилища, но няма никакви задължения и яснота дали Украйна ще има пари да купи от 5-7 милиарда куб. метра, предаде БТА.

Според Европейската комисия за предстоящия зимен период Украйна ще се нуждае от допълнително 9 до 12 милиарда куб. метра газ, а по оценка на "Газпром" - от 5 до 7 милиарда.

Руският министър на енергетиката Александър Новак също коментира споразумението. Той заяви, че цената на газа за Украйна през четвъртото тримесечие ще бъде около 230 долара за 1000 куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
крас
преди 8 години
Ех Надюша, Колко ти плащат за тези евтини манипулации?Ако бъде подписан договор той ще е за цена на газта касаеща ПОСЛЕДНОТО ТРИМЕСИЧИЕ на 2015 година!!КАКВО СТАВА СЛЕД ПЪРВИ ЯНУАРИ 2016 ГОДИНА В СЛЕДВАЩОТО ТРИМЕСЕЧИЕ?1САМО ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ!!АКО ЖИВЕЕШ НА ОЛИМП НАДЕ МОЖЕШ ДА ЗНАЕШ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ!Но и ити си простосмъртна и пишеш глупости каквито са ти поръчани!Внушението ти Наде е отправено към БИОЛОГИЧНАТА МАСА НАСЕЛЯВАЩА БЪЛГАРИЯ която НЕ БИВА ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА ЗА СПИРАНЕТО НА УКРАИНСКАТА ГАЗ.Докато кораба потъва племето трябвя да спи спокойоно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още