IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: Върви се към уеднаквяване на данъчната система в ЕС

Разделението в ЕС достига до своя пик, оказва се, че е икономически колос на глинени крака, каза бившият зам.-външен министър

10:41 | 19.07.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

"Лошите краски са, че се върви към уеднаквяване на данъчната система в Европейския съюз, така че вдигайки данъците на европейските граждани, да може да се напълни европейската хазна", заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев по Нова телевизия, коментирайки преговорите между лидерите на блока на срещата на върха в ЕС.

Той поясни, че това означава, че държави като България, Кипър, Ирландия ще бъдат поставени под натиска да вдигнат и уеднаквят своите данъци с останалите държави членки, което ще доведе до загуба на възможност а съревновавене за привличине на инвестиции извън ЕС.

„При европейските лидери премиерът Борисов отиде с една много голяма кошница, надявайки се това да му помогне за отрегулиране на вътрешно-полотическите проблеми, които в момента има. За съжаление обаче той няма да се върне с пълна кошница, а би трябвало да се върне с малко по-празна“, каза Керемедчиев. И уточни, че все още не се знае колко пари ще получи България по т. нар. Фонд за възстановяване и дали въобще ще я има. Избързахме с констатациите тази помощ, допълни бившият заместник-министър.

По думите му искането на Борисов за по-голяма помощ от ЕС няма как да се случи, защото като се сравнят показателите на България с тези на много пострадалите от коронавируса държави, се оказва, че „искаме да напълним кошница, която е наполовина пълна“.

Относно преговорите на срещата на върха той обобщи, че в момента Европа е оставена сама да се справя с проблемите си и за пореден път се оказва, че „ЕС е икономически колос на глинени крака“.

„Разделението в ЕС достига до своя пик. Той всъщност вече не се разделя на Изток и Запад, а на Югоизток срещу Северозапад. Южните държави, в това число и Испания, Италия и Гърция, вече пети месец се справят сами с тази криза”, заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев по Нова телевизия, коментирайки преговорите между лидерите на блока на срещата на върха в ЕС.

Според него, щом се е стигнало до там Урсула фон дер Лайен да се извини в италианските медии, за това, че ЕС закъснява с помощта си за една от най-засегнатите, но и една от най-силните страни членки, значи се е стигнало до голямо разединение.

„Пострадването на италианската икономика дърпа надолу и еврозоната, и европейската икономика. В момента близо 40% от италианците искат страната да напусне ЕС. Типично по европейски ние бягаме след събитията, както бягахме и от мигрантската криза”, смята Керемедчиев.

Той обясни, че решенията на т. нар. „пестелива четворка” са продиктувани от исканията на гласоподавателите им. Според него поставянето на условия за грантовете вероятно ще е „малкото камъче, което ще обърне каруцата.

Разногласията в ЕС са много тежки и непреодолими, смята той.

„В момента тази четворка, която се оформя като център на опозиция, намери начин да прокара тази сфера на влияние. До момента те не намираха механизъм как да контролират по-разюздените бюджети- гръцкият, португалският, испанският, италианският. Сега намериха пандемията за механизъм да обуздаят по-недисциплинираните", посочи Керемедчиев.

Той посочи, че доколкото има предложение, което се приема от Италия, в 4-седмичен срок трябва да бъдат представени различните програми на всяка държава и Европейският съвет, през ЕК , трябва да одобрява тези планове. Ако България каже, че иска да подпомогне туризма и други отрасли, ЕК ще има 4 седмици да одобри или не, а Нидерлания иска всяка страна членка да може да наложи вето на това решение”, обясни бившият зам.-министър.

Според него „пестеливата четворка” се притеснява, че европейските средства ще „потънат някъде” и държавата ще  ги похарчи за своите политически цели.

„Всички се обръщат към държавната хазна и ако някое правителство злоупотреби с това, това е нещото, което се противопоставя от „пестеливата четворка”, обясни Керемедчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
rooctcho
преди 3 години
Поредния нострадамус. Ако Холандия и се наложи да си вдигне данъците и да се изравни с германия примерно няма да са толкова настоятелни за подобни промени. Нека да не се лъжеме просто не искат да раздават пари на правителства с лоши показатели на корупция, в това число са ГЕРБ и ОП. Всеки които е на тяхно място и вижда какво става в тези държави няма да целае да налива пари в политическите джобове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Бивш зам. министър дава интервю за да спечели още 5 минути популярност. Ти някакви велики прозрения ли очакваше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Поредния апокалиптичен анализ навяващ разпад на ЕС. Нищо не е станало, все още сме демократичен съюз и всеки има право на глас и мнение. Всеки има право да протестира и да отстоява своето мнение. Всеки има право да напусне ЕС. Историята на Европа и изпълнена с войни, безумни решения и самоубийствени изпълнения, така че дори ако се запукаме пак по между си няма да е много голям проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още