IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките срещу COVID-19 струваха поста на еврокомисаря по търговията

Решението на Хоган стана факт, след като ирландското правителство заяви, че неговият „забавен и сдържан“ отговор е отслабил публичното доверие

09:00 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фил Хоган. Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Фил Хоган. Снимка: Bloomberg L.P.

Еврокомисарят по въпросите на Търговията Филип Хоган подаде оставка от поста на фона на нарастващите критики, че е нарушил мерките за борба с коронавируса в родната си Ирландия.

„Тази вечер аз подадох оставката си“, каза той в изявление късно в сряда. „Стана все по-ясно, че противоречията относно скорошната ми визита в Ирландия се превръщат в разсейване от моята работа“, допълни той.

Оставката е била приета незабавно от неговия ръководител – председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която сега ще трябва да действа бързо, за да запълни ключовия пост. Хоган беше под постоянен натиск заради това, че е посетил вечеря на голф клуб, която е била в нарушение на коронавирусните регулации, както и заради поведението му въпреки мерките в Ирландия.

Решението на Хоган стана факт, след като ирландското правителство заяви, че неговият „забавен и сдържан“ отговор е отслабил публичното доверие.

Бившият вече еврокомисар подава оставка в чувствителен етап на търговски преговори. ЕС трябва да постигне споразумение с американския президент Доналд Тръмп за търговията и то на фона на последиците от коронавирусната пандемия.

Хоган прекара последните дни в опит да тушира скандала, но без успех. Той многократно се извиняваше за това, че е присъствал на вечеря по време на пандемията – събитие, което на свой ред се разследва от полицията и струва поста и на министър от кабинета в Дъблин. Хоган призна, че не е трябвало да ходи, но продължи да твърди, че е бил уверен от организаторите, че събитието не е в нарушение на правилата за борба с вируса.

Подкрепата за комисаря стана дори още по-слаба, след като в интервю за националната телевизия във вторник той призна, че е нарушил самоизолацията си заради „медицинска интервенция“ шест дни след пристигането си в Дъблин. По това време за идващите от чужбина в Ирландия важеше карантина от 14 дни.

Със своя представител в лицето на Хоган ЕС се опитваше да убеди администрацията на президента Тръмп да се откаже от противоречивите си мита върху стоманата и алуминия, както и от заплахите за нови налози върху редица европейски стоки, включително автомобили.

На 21 август Хоган и американския търговски представител Робърт Лайтайзър обявиха договарянето на ограничено споразумение за намаляване на мита и подписаха договор, който поставя основите за по-мащабно споразумение за подобряване на трансатлантическите търговски отношения.

Като се има предвид, че новата ЕК пое поста едва тази година, загубата на такава ключова фигура от състава й по всяка вероятност ще разклати доверието в способностите й. В същото време е необичайно за еврокомисар да се оттегли сам. Най-запомнящият се такъв случай е през 1999 г., когато цялата комисия на председателя Жак Сантер подава оставка заради скандал около френско назначение.

Фон дер Лейен може да се окаже принудена от оставката на Хоган да пренареди екипа си, след като Ирландия представи новия си кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още