IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Стимулираме местното търсене, за да компенсираме силния износ

Въпреки това канцлерът заяви, че страната ще се радва апетитът към германски стоки да продължи

17:01 | 17.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Берлин се опитва да стимулира местното търсене, за да компенсира силния износ, но въпреки това иска апетитът към германска продукция да продължи. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от агенция Ройтерс.

По думите й германският търговски излишък се свива благодарение на растящото местно търсене и правителството би искало да продължи подкрепата си за тази тенденция.

Въпреки това тя отбеляза, че определени фактори, които се отразяват на търговския баланс – като цените на петрола и движението на валутите, са извън контрола на властите в Германия. 

„Търговският излишък показва, че нашите продукти се търсят. Естествено ние искаме това да продължи и в бъдеще“, посочи тя.

В неделя германският министър на икономиката Петер Алтмайер ще посети Вашингтон, където ще настоява за облекчения на американските мита върху вноса на стомана и алуминий  като част от по-широкообхватния опит на Европейския съюз да се противопостави на американските ограничения.

По-рано в петък Меркел заяви, че митата на Вашингтон нарушават принципите на Световната търговска организация и неразбирателството трябва да бъде решено чрез преговори.

Проучване на Bloomberg Economics от тази седмица установи, че една пълномащабна търговска война може да струва на световната икономика 470 млрд. долара до 2020 г. Според данните, ако САЩ въведат 10% данък върху вноса и останалият свят отговори, световната икономика ще се свие с 0,5% до 2020 г. в сравнение със сценарий без мита.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 6 години
Крайно време беше, сега заплатките ще се индексират приятно нагоре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Прекрасно, значи за да си оправят търговския излишък ще "стимулират" германските потребители към разточителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още