IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел ще подкрепи Юнкер за председател на ЕК, твърди Financial Times

Според изданието тя лично се е обадила на бившия люксембургски премиер, за да му засвидетелства подкрепата си

13:12 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел ще подкрепи Юнкер за председател на ЕК, твърди Financial Times

Изборите за Европейски парламент са планирани за месец май, но авторитетните издания не спират да предполагат кой може да е новият председател на Европейската комисия.

Financial Times разкри, че очаква Ангела Меркел да предложи за поста бившия премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер.

Според някои медии това е изненадващ обрат в позицията на Меркел, тъй като преди се смяташе, че тя е по-склонна да подкрепи сънародника си Мартин Шулц. Издания като „Шпигел“ твърдяха, че за Берлин е изключително важно германец да седне на най-високия пост в Брюксел, ето защо предлагането на Шулц звучеше като логична стъпка.

Според Financial Times лично Меркел обаче се е обадила на Юнкер, за да му заяви своята подкрепа. Последният е дългогодишен председател на Еврогрупата и е част от съвета на финансовите министри от ЕС. Още през януари той заяви, че е готов да стане водещият кандидат на десницата в Европа.

Въпреки редицата предположения, официалният избор ще стане ясен на конференцията на Европейската народна партия, която ще се проведе на 6 март в Дъблин.

Анализаторите смятат, че, ако на изборите за Европейски парламент социалистите се представят по-добре, Лондон ще издигне кандидатурата на ирландския премиер Енда Кени, която да е алтернатива на Юнкер.

Съществува възможност бившият люксембургски премиер, който е смятан за един от най-ярките европейци, да наследи председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още