IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел се изправя пред първото си голямо препятствие в преговорите за коалиция

Четирите партии, водещи разговори, трябва да решат до края на седмицата дали да преминат от проучвателни преговори в реални

16:37 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел се изправя пред първото си голямо препятствие в опита си да сформира безпрецедентно четирипартийно правителство в най-голямата икономика в Европа, коментира Bloomberg.

След месец на проучвателни разговори, белязани с разминавания в политиките, Меркел се изправя пред самоналожения си срок в края на седмицата, за да стартира реални преговори за коалиция. Тя събира ръководителите на своя блок, воден от Християндемократите, на Свободните демократи и на Зелената партия днес, за да решат дали да продължат напред с проекта.

Разногласия по споделянето на рисковете в еврозоната, намаляването на въглеродните емисии и канализирането на имиграцията затрудняват Меркел, която спечели четвърти мандат през септември, но засега страната се води временно правителство. Вътрешните конфликти намират отражение и на световната сцена, като последният пример са твърденията на Меркел, че исканията на Зелените за ограничаване на въглищата препъват коалиционните разговори.

„Ето защо имаме трудни дебати“, каза Меркел по време на климатичната конференция на ООН в Бон, Германия, в сряда. „Ще трябва да обсъдим това много внимателно през следващите дни“.

Апетитът към конфликти от всички страни носи риск от повторни избори, ако преговорите се провалят. Блокът на Меркел спечели през септември с най-ниския си дял от гласовете от 1949 г. насам, но пък антиимиграционната Алтернатива за Германия, която води кампания срещу Меркел и останалите водещи партии, влезе в парламента с 12,6%.

Партийните лидери искат да приключат с предварителните разговори, които може да продължат и през нощта до петък, преди да решат дали имат достатъчно общи позиции, за да сформират правителство, което да управлява през следващите четири години.

„Изминахме дълъг път, вече обсъдихме и договорихме много неща заедно“, каза баварският вътрешен министър Йоаким Херман, един от преговарящите в блока на Меркел, по обществената телевизия ARD в четвъртък. „Вярвам, че всички партии в пътните си карти са се подготвили решението да бъде взето днес, по един или друг начин“.

Целта тази седмица е да се впишат договорките и споровете по начин, който позволява на всички партии да се съгласят да започнат официални коалиционни преговори. Основната пречка може да се окаже специален конгрес на Зелените на 25 ноември, на който ще се гласува предложението.

Ако разговорите се провалят, възможностите на Меркел се стесняват. Социалдемократите, с които тя управляваше от 2013 г., заявиха, че нямат интерес към нов алианс, след като партията претърпя най-лошата си загуба от Втората световна война. Това ще остави Меркел с два сценария, които следвоенна Германия досега не е изживявала: правителство на малцинството или повторни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още