IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Решението на Тръмп за комюникето на Г-7 е отрезвително и малко потискащо

Не мисля, че това е краят на трансатлантическите отношения, но ще продължим преговорите, включително на срещата на върха на НАТО през юли, каза още канцлерът

08:32 | 11.06.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че решението на американския президент Доналд Тръмп да се разграничи с туит от съвместното комюнике на Г-7 е "отрезвително и малко потискащо", предаде DPA.

Меркел каза в интервю за германската телевизия ARD, че правителството й ще се придържа към декларацията.

Тя призна, че позицията на Тръмп не улеснява нещата, но добави, че възнамерява да продължи преговорите с него, включително на срещата на върха на НАТО през юли в Брюксел.

„Не, не мисля, че това е краят на трансатлантическите отношения, отхвърлянето на комюникето е решителна стъпка, но САЩ са демокрация“, добави тям, цитирана от AFP. 

Запитана за заплахите на Тръмп да наложи високи мита върху вноса на европейски автомобили в САЩ, стратегически за Германия сектор, канцлерът каза, че иска да се формира общ европейски фронт.

Надявам се, че ще действаме заедно, както сме правили досега, каза Меркел по отношение на американските мита върху стоманата и алуминия, цитирана от БТА.

Очаква се да бъдат наложени европейски контрамерки на 1 юли. 

Меркел заяви още, че е възможно връщане на Русия в Г-7, но за целта е "необходим напредък в реализацията на Минските споразумения", предаде ТАСС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
national power
преди 5 години
*** тая ял..ова мъ..рша за какъв общ фронт говори?Боли *** мене х...за Германия.Когато се държеше наг..ло с Гърция защо не поиска общ фронт?Или когато имаме изгода искаме общ фронт а когато се чувстваме силни се гаврим с по слабите.Меркел ще си плати и немците ще си платят.Браво на Тръмпето.Удри.А са да ги видим работливите германци къде ще си продават дръге.лите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Ами грингосите да си изтеглят базите от Европа и да оставят да се прави бизнес с Русия и Иран. Защото до сега Американските санкции удрят само по Европа и европейските фирми... Какво се месят в СП2? Това си е между Германия, Русия и ЕС. Американците, дори и да приемем, че търговията с тях облагодетелства ЕС, не могат с тоя търговски дефицит да компенсират по никакъв начин простотиите, дето ги отнася Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
bgMan
преди 5 години
Да не би някой в ЕС да е очаквал, че САЩ са задължени да плащат сметката за всичко дори и когато от ЕС се опитват да го играят някаква опозиция на американците? Не вярвам да са чак толкова глупави. Сега като избраха да тръгнат в различна посока по доста въпроси и политики нека сами да си се издържат във всяко едно отношение. Да видим сега какви ползи ще донесе стратегическото партньорство на ЕС с Иран и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Меркел вижда как света, в който се чустваше така комфортно, се руши и прави всичко възможно за да го запази такъв, какъвто си беше. Едва ли ще успее. Тя май остана последния политик от старата генерация, която управляваше по време на възхода на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още