IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел призова за по-бърз избор на председател на ЕК

Забавянето може да доведе до усложнения, е предупредила канцлерът

20:43 | 25.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че пазаренето на Европейския съюз ще доведе до усложнения, ако не бъде избран кандидат за председател на Европейската комисия до неделя. Това съобщава представител на нейната партия, цитиран от Bloomberg.

Германският лидер е заявила пред депутати от своя консервативен блок, воден от Християндемократическия съюз (ХДС), че се надява фракциите в Европейския парламент да се договорят за кандидат за поста председател на ЕК до средата на седмицата, преди специалната среща на върха на 30 юни, на която трябва да бъде направен окончателният избор, заяви източникът, пожелал анонимност.

Меркел също така отново е подкрепила позицията на Европейската народна партия, част от която е ХДС, че нейният водещ кандидат Манфред Вебер трябва да поеме поста.

Шансовете му отслабнаха значително миналата седмица, след като европейските лидери установиха, че му липсва подкрепата на Европейския парламент, както и на Европейския съвет.

По време на срещата стана ясно, че европейските лидери като цяло са се отказали от водещите кандидати на всички партии в новия ЕП.

Задънената улица, в която се намира процесът по избор на нов председател на ЕК, поставя в неизвестност и бъдещето на някои от другите ключови постове в съюза, които се овакантяват тази година, сред които и този за управител на Европейската централна банка (ЕЦБ).  Това също така означава, че амбицията да се обвърже изборът на председател на ЕК с резултатите от евроизборите ще бъде оставена настрана в полза на по-традиционното договаряне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още