IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Притиснахме Китай в преговорите за постигане на инвестиционна сделка

ЕС не е игрище, а играч, изтъкна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видео разговора с китайския държавен глава Си Дзинпин

20:30 | 14.09.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) засили натиска си относно своите искания към Китай за отваряне на пазара на азиатската страна за чуждестранни инвеститори в опит да запази жива целта си за постигане на споразумение през тази година, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Следвайки видеоконференция, в която участие взеха германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и китайският президент Си Дзинпин, представителите на блока заявиха, че “топката е в полето на Китай” за постигането на инвестиционна сделка със страната през 2020 г.

Според блока Пекин трябва да последва скорошните си обещания за по-справедлива икономическа политика, с повече отстъпки, ако иска споразумение да бъде постигнато до края на годината. 

“Китай трябва да ни убеди, че си заслужава да сключим инвестиционно споразумение”, заяви Фон дер Лайен пред репортери в Брюксел след края на разговорите. “Имаме нужда Китай да действа”, добави тя.

С над един милиард евро на ден при двустранната търговия ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, докато азиатската страна е втори за блока, изпреварвана единствено от САЩ.

„Европа е играч, а не игрище“, заяви от своя страна Шарл Мишел пред репортери във връзка с разпространяващото се мнение в Европа, че Китай не е изпълнил обещанията си за справедлива и свободна търговия.

Търсенето на равни условия днес беше оправдано предвид икономическата трансформация на Китай през последните 15 години, заяви от своя страна Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

„Притиснахме (Китай), за да постигнем напредък  относно инвестиционното споразумение“, посочи германският канцлер, добавяйки: „Като цяло сътрудничеството с Китай трябва да се основава на определени принципи - реципрочност, лоялна конкуренция. Ние сме различни социални системи, но въпреки че сме ангажирани с мултилатерализма, той трябва да се основава на правила“.

Междувременно китайската новинарска агенция Xinhua заяви, че Пекин и Брюксел са се споразумели за увеличаване на усилията си за постигане на сделка до края на годината.

ЕС и Китай преговарят от 2013 г. насам за двустранен договор, който би намалил китайските ограничения за европейски компании. През април миналата година блокът и азиатската страна поставиха като целеви срок края на 2020 г. за постигането на “амбициозна” инвестиционна сделка.

Отношенията между ЕС и Китай обаче се обтегнаха през тази година след обвинения към Пекин относно предполагаема дезинформация за коронавируса, заради спорния китайски закон за националната сигурност на Хонконг, както и на фона на европейските усилия за предпазване на местното производство от чуждестранна конкуренция.

Все пак блокът е решен да покаже икономическите ползи от по-умерения си политическия подход към Китай спрямо този на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Според ЕС глобалният икономически спад, предизвикан от коронавирусната пандемия, ще насърчи Китай да отвори пазара си за повече чуждестранни инвеститори.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че постигането на инвестиционно споразумение между блока и Китай е все още възможно, като посочи пред репортери в Берлин, че преговорите са получили “политически импулс” в резултат на видеоконференцията в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
ЕС бюрокрацията е некомпетентна - спор няма, но в кръвта си е алчна и лицемерна :-) лошото е, че китайците ги бият по алчност и лицемерие ... все пак още има време и надежда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
Абе и аз това гледам: Те притиснали, Китай поддал......и-като се огледали, краката отвити, пръстите -в контакта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
SPART
преди 3 години
Притискаше оня с мустаките понеже беше германец.Е,после него го понатиснаха, но това е друга тема.Магарицата е немец (няма е) - може само да бърчи устенца и да кима на Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Меркел: Притиснахме Китай..." и с какво го притисна ... с дупе ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още