IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Предложението на Мей за Brexit е стабилна стъпка напред

Въпреки това окончателното решение по позицията на Лондон ще бъде взета от оставащите 27 страни членки на ЕС

11:37 | 11.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел определи новото предложение на британския премиер Тереза Мей за поддържане на тесни връзки с Европейския съюз след Brexit като „стабилна стъпка напред“.

Въпреки това германският лидер отказа да коментира по-задълбочено плана на Лондон, като посочи само, че е добре да се правят предложения. „Ще продължим да имаме оживени дискусии, но винаги в духа на приятелството и винаги с готовността да работим добре заедно в бъдеще“, заяви канцлерът, цитирана от Bloomberg.

Канцлерът също така отбеляза, че окончателната позиция по предложението ще бъде договорена съвместно от 27-те страни членки на ЕС.

„С представянето на Бялата книга на Великобритания това се превръща в една стабилна стъпка напред и ние като 27... ще формираме позиция и ще дадем съвместен отговор“, заяви тя. Въпреки това изказването ѝ може да се възприеме като успех за британския премиер, която се намира в деликатен момент, атакувана както от опозицията, така и от своето правителство, от което вече си тръгнаха двама ключови министри.

Ако британският премиер бъде свалена от власт, то това може да се окаже нова драматична пречка в процеса по излизането на Великобритания от ЕС.

Меркел направи изказването си редом до Тереза Мей в рамките на срещата на върха по Берлинския процес за страните от Западните Балкани, която се проведе вчера в Лондон.

Канцлерът също така повтори позицията, че „ще останем европейци дори и да не се намираме в същия Европейски съюз“, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още