IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел обеща да няма увеличение на данъците и дълга през новия ѝ мандат

Меркел призова и за обновяване на Европа, заявявайки, че ЕС е жизненоважен, за да се гарантира, че германските интереси се защитават на световно ниво

16:14 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че новата управляваща коалиция, към която се стреми със социалдемократите, няма да позволи нови данъци или нов публичен дълг, съобщава Ройтерс.

Меркел, която се опитва да пребори нарастващите критики към лидерството ѝ, подчерта основния фокус на своята Християндемократична партия (ГСД) върху икономическия консерватизъм, личните свободи и християнския хуманизъм, докато в същото време призова за усилия да се привлекат обратно избирателите след тежките загуби по време на националните избори през септември.

„Нужна е посока на страната ни, посока на партията ни“, каза Меркел, говорейки за обществените опасения около глобализацията, дигитализацията и безпокойствата към политическите партии от статуквото. „Нашата постоянна отговорност като партия е дадем отговорите на тези въпроси“.

Канцлерът, която трябва да получи одобрение от двата политически блока, за да си гарантира четвърти мандат на поста, заяви, че партията ѝ трябва да поддържа твърдата си позиция срещу нови увеличения на данъците и държавния дълг, както у дома, така и в рамките на Европейския съюз.

„Да си надежден означава да бъдеш разумен към това какво правиш с парите на гражданите“, каза той. „Затова ще се придържаме към ясната линия на консерваторите: без нови дългове, без данъчни увеличения и в същото време – рекордни инвестиции в големи бъдещи сфери“.

Очаква се членовете на партията ѝ по-късно днес да одобрят възобновяването на „широката коалиция“, която управлява Германия от 2013 г. насам. Около 464 хил. членове на социалдемократите ще се включват в далеч не толкова сигурното гласуване по темата в петък, а резултатите ще станат ясни в неделя.

Меркел призова и за обновяване на Европа, заявявайки, че ЕС е жизненоважен, за да се гарантира, че германските интереси се защитават на световно ниво. Тя обаче добави, че „той е твърде слаб и твърде бавен“ в момента и е нужна спешна работа, за да се адресира сегашната смесица от различни регулации по сигурността на границите, отбраната и капиталовите пазари.

„Нуждаем се от по-силно унифициране“.

Меркел добави, че най-голямата икономика в Европа ще продължи да показва солидарност към онези страни членки на ЕС, които „си пишат домашните“ по финансовите въпроси, но не и към тези, които разчитат на другите да носят бремето им. „Няма да бъде възможно другите да си почиват за наша сметка“, каза тя.

Меркел подчерта още ангажимента на Германия към силен отбранителен съюз на ЕС и към НАТО. „Трябва да ускорим хода си, трябва ни нова динамика. Ако Европа иска да бъде глобален играч, тя трябва да действа като глобален играч“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още