IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Коронакризата ще се влоши през следващите месеци

Канцлерът на Германия заяви, че парите за помощ с последиците от COVID-19 ще бъдат изразходвани за преобладавощо за съществуващи програми

16:56 | 28.08.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Ангела Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Bloomberg L.P.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че коронавирусната криза представлява предизвикателство за финансовото здраве на Германия, тъй като няма сигурност колко дълго ще продължи пандемията.

Преодоляването на болестта зависи от разработването и разпространението на ваксина и „не знаем дали това ще бъде след три или 12 месеца или 15 месеца“, заяви Меркел по време на годишното си лятно обръщение, цитирана Bloomberg. „Това наистина е известно предизвикателство пред нашия финансов капацитет“, добави тя.

Страната ще получи около 22 милиарда евро (26 милиарда долара) от фонда за възстановяване на Европейския съюз. Меркел каза, че по-голямата част от тези средства ще бъдат изразходвани за съществуващи програми, като отбеляза, че едно от изискванията е да се отговори на недостатъците, определени като такива от Европейската комисия, например инфраструктурни инвестиции.

„Ето защо голяма част от парите със сигурност ще отидат за това, което вече сме си поставили за цел в програмата за икономически стимули и което все още не е напълно финансирано", каза тя.

Страната трябва да работи усилено, за да „поддържа максимално икономиката си и да възвърне силата й“, каза тя, като добави, че Германия също трябва да се съсредоточи върху въпроси като изменението на климата и дигитализацията, които ще повлияят на нейната бъдеща конкурентоспособност.

Меркел откри събитието с личен призив към германците, като ги предупреди, че ситуацията ще се влоши, когато лятото приключи.

„Има признаци, че нещата ще станат по-трудни през следващите месеци", каза тя и добави: „Това е сериозно. Продължете да го приемате сериозно".

В четвъртък канцлерът призова германците да избягват пътуването до райони, засегнати от вируса като САЩ.

Управлението на кризата от кабинета на Меркел бе придружено от историческото решение на нейното правителство да се откаже от балансираната си бюджетна политика, спирайки прилагането на ограниченията върху дълг. Самата Меркел беше и движеща сила зад фонда за възстановяване на Европейския съюз, който позволява на страните от блока да обединят дълга си за първи път.

В условията на пандемията Меркел се сблъсква и с геополитическото напрежение. Отношенията на Германия с Русия се влошиха след предполагаемото отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални, който се лекува в клиника в Берлин.

Меркел изрази загриженост за това, че Русия ще изпрати свои военни в Беларус, след като президентът Владимир Путин заяви, че Кремъл е подготвил полицейски служители, които да окажат помощ на страната, ако е необходимо.

„Надявам се такива войски да не бъдат изпращани", заяви Меркел по време обръщението си, като добави, че напрежението ще продължи да съпътства германско-руските отношения през следващите месеци.

Освен това в картинката все още присъстват несигурността относно Brexit, напрежението с Китай и затруднените отношения със САЩ на фона на сблъсъците с президента Доналд Тръмп, който наскоро обяви планове за изтегляне на около 12 000 войници от германските бази.

Тъй като мандатът на Меркел постепенно се приближава до своя край, тя се опита да заобиколи дискусиите за своя наследник. Потенциални претенденти за поста от водения от консервативните християндемократи блок са премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и Маркус Зьодер от Бавария.

Междувременно финансовият министър Олаф Шолц вече беше обявен за кандидат за канцлер на социалдемократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Към колко часа.....?D:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
И на мен ми се струва, че втората вълна ще зависи от икономическото възстановяване. Явно нещата не вървят добре с икономиката и им трябва оправдание. Май отпуснатите средства от ЕЦБ не са им стигнали и ще трябва да има още траншове и за втората вълна. Чудя се дали вече не е планирана и третата както вървят нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
като сорросоидна креатура , Меркел има информация от най високо ... втората вълна е планувана за към 20 септември .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 3 години
Ей на това сега му викат бизнес маркетинг....продават ти една страховита лъжа, теглиш кредити до безумие(щото фалита е забранен) и хоп събуждаш се като новия Илон Мъск...акцййте ти утроени...пей сърце, постигнал си Американската мечта....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Интересно твърдение. Не знаех, че канцлерът е такъв специалист по вирусите, че може да предсказва поведението им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
cyclop
преди 3 години
Вече е толкова трудно да разгранича, прогноза ли ми дават, или план. Към момента, изглежда, че независимо от нарастващите случаи в някои държави, и то от месец насам, смъртността е около никаква. Отминава ли, лъжат ли с числата, научиха ли се да го лекуват, нищо не може да се разбере. Всеки лъже и манипулира според интереса си. Трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още