IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германия и Франция имат сходни възгледи за Европа

Канцлерът и френският президент Макрон са обсъдили перспективите да бъде договорена реформа на еврозоната

20:34 | 19.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата европейски лидери по време на срещата си в петък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двамата европейски лидери по време на срещата си в петък. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на посещението си в петък в Париж, че е необходима стабилност на управлението в Германия, за да напредва европейското строителство, предаде AFP, цитирана от БТА.

„За да действаме в Европа, от съществено значение е в Германия да има стабилно правителство", каза Меркел на пресконференция с френския президент Еманюел Макрон.

„Изказвам пожелание конгресът на ГСДП да даде зелена светлина за начало на преговори за коалиция. Германия и Франция могат и трябва да поведат действията по много въпроси, свързани с Европа и затова разбирам, че Франция очаква да имаме ново правителство", каза Меркел. 

„Широко погледнато, не виждам никакви различия. Европа трябва да има обща външна политика по стратегическите въпроси, Европа трябва да изгради собствена политика за развитие и политика за отбрана, Европа трябва да бъде икономически силна", продължи канцлерът.  

Меркел се опитва от месеци да състави управляваща коалиция. Около 600 делегати на социалдемократите в Германия ще се съберат на конгрес в неделя, за да решат дали да подкрепят или не проекта за нова управляваща коалиция между ГСДП и консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция има нужда от Германия, за да бъде реформирана Европа.

"Искам да кажа просто, че нашата амбицията трябва да бъде съчетана с амбицията на Германия", каза Макрон на пресконференцията с Меркел.

Двамата лидери са обсъдили перспективите да бъде договорена реформа на еврозоната, заявявайки ангажимента си за засилване на валутния съюз и Европа като цяло, предаде Ройтерс.

Макрон отдавна говори за необходимостта от единен бюджет и финансов министър на еврозоната. Днес френският държавен глава заяви, че приоритет е първо да се договори крайната цел на реформите.

„Ако започнете да обсъждате инструментите, без да знаете какво искате да правите с тях, имате малък шанс за успех", посочи той. 

Германският канцлер ще посети България в събота, като е предвидена среща с българския ѝ колега Бойко Борисов. Анализ по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още