IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merck ще придобие американската Sigma-Aldrich за 17 млрд. долара

Сделката ще разшири глобалния обхват на компанията в областта на науките за живота

16:17 | 22.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Merck ще придобие американската Sigma-Aldrich за 17 млрд. долара

Германската фармацевтична компания Merck KGaA заяви, че ще придобие американската фирма Sigma-Aldrich за 17 млрд. долара, пише Wall Street Journal. Сделката е насочена към засилване на позициите на Merck в индустрията на науките за живота.

Базираната в Дармщадт компания ще придобие 100% от Sigma-Aldrich на цена от 140 долара за акция, което е с 37% повече от цената на акциите на американската фирма, които затвориха търговията на борсата в петък при 102,37 долара за акция.

Придобиването разширява глобалния обхват на Merck в областта на науките за живота, увеличава присъствието ѝ в Северна Америка и ѝ осигурява добра изходна точка към бързо растящите азиатски пазари, посочи компанията.

Очаква се сделката да има незабавен положителен ефект върху финансите на компанията и в частност печалбата ѝ на акция и маржа на оперативната печалба. Merck очаква годишни синергийни ефекти в размер на около 260 млн. евро, които би трябвало да бъдат достигнати напълно до три години след финализирането на сделката.

Германският фармацевт вече е осигурил мостово финансиране за нея и очаква тя да бъде приключена в средата на 2015 г., тъй като подлежи на одобрението на регулаторите. Придобиването е одобрено единодушно от борда на директорите на Sigma-Aldrich и ще бъде представено на акционерите на компанията за тяхното одобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още