IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merck повиши годишната си прогноза след свиване на тримесечната загуба

Неблагоприятният резултат е заради еднократен ефект, свързан с програма за бъдещо спестяване на разходи

12:36 | 14.08.12 г.
<p>
	Логото на Merck над централата на компанията в Дармщад. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Логото на Merck над централата на компанията в Дармщад. Снимка: Архив Ройтерс

Германската компания за производство на лекарства и химикали Merck KgaA обяви свиване на загубата през второто тримесечие на годината до 29 евроцента на акция при 41 евроцента за аналогичния период на 2011 г., съобщи MarketWatch.

Очакванията на анализаторите бяха за загуба от 9 евроцента на акция, но резултатите на компанията получиха сериозен удар от еднократно отписване в размер на 394 млн. евро, свързано основно с програмата за орязване на разходите.

Компанията обаче повиши прогнозата си за годишна печалба и приходи заради очакван тласък от развиващите се пазари.

През второто тримесечие приходите са нараснали с 12% на годишна база до 2,85 млрд. евро, докато предварителните прогнози на експертите бяха за приходи от 2,68 млрд. евро. Продажбите са се увеличили с 11% на годишна база до 2,74 млрд. евро при очаквани от анализаторите 2,60 млрд. евро.

Печалбата на акция без еднократни приходи и разходи е нараснала с 20% до 1,92 евро, също надхвърляйки предварителните прогнози от 1,79 евро. Печалбата без еднократните ефекти преди лихви, данъци, обезценки и амортизации се е повишила с 14% до 745,6 млн. евро, докато анализаторите очакваха тя да достигне 709 млн. евро.

От Merck вече очакват приходи от 10,7 млрд. евро за 2012 г. при досегашна прогноза от 10,5 млрд. евро. Печалбата без еднократните ефекти и преди лихви, данъци, обезценки и амортизации се предвижда да бъде в диапазона между 2,85 и 2,95 млрд. евро, включваща и спестяване на 55 млн. евро по програмата за ефективност.

През последните 12 месеца акциите на Merck са поскъпнали с около 24%, но резултатът остава под представянето на европейския подиндекс на акциите на компаниите в сектора на здравеопазването, който се е повишил с 32%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още