IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей подкупва депутатите с втори референдум за Brexit, ако приемат сделката с ЕС

Парламентът ще може да гласува дали да се проведе нов референдум, но при все още трудно изпълнимо условие

19:26 | 21.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей предложи на депутатите да бъде проведено гласуване дали да има нов референдум за Brexit при условие, че те одобрят нейното споразумение за излизането на страната от блока, съобщава CNBC.

В изказване пред репортери от вторник Мей представи подробности около новото си предложение за Brexit, което се очаква да бъде гласувано следващия месец. Предишните предложения вече бяха отхвърлени от парламента три пъти.

Посочвайки подробности около сделката, тя заяви, че правителството ще включи и възможността да се проведе вот за това дали да има втори референдум. Предложението е стъпка назад за Мей, но все още съществува възможността идеята да не събере достатъчно поддръжници и да не се стигне до нов референдум.

Със сигурност обаче предложението цели да привлече лейбъристите, които са сред основните привърженици на идеята за ново допитване до народа. Консервативната партия на премиера продължава преговорите си с лейбъристите в опит да ги спечели на своя страна, за да може сделката й с ЕС за развода на Великобритания да бъде приета от депутатите.

„Вярвам, че трябва да намерим начин да помогнем на депутатите да изпълнят Brexit. Сега има един последен шанс да го направим“, заяви тя във вторник.

Британският паунд отчете поскъпване, след като стана ясно, че ще бъде допуснато гласуване за евентуален нов вот. Минути преди 19:30 ч. българско време британската валута поскъпва с 0,05% спрямо долара до цена от 1,2731 долара.

Депутатите ще имат право на т. нар. свободно гласуване, което означава, че всеки един от тях ще има право да избере предпочитаната опция, което до известна степен увеличава шансовете за ново допитване до избирателите.

„Разбирам силните настроения в Камарата на представителите по този важен въпрос. Така че депутатите, които искат втори референдум за потвърждаване на споразумението, трябва да разберат, че е нужно споразумение и следователно трябва да се гласува законопроект за излизане от ЕС, за да може това да стане", каза Мей, цитирана от БТА.

Великобритания няма да напусне ЕС, освен ако споразумението за Brexit получи подкрепата на парламентарно представените политически партии, добави тя.

Мей съобщи, че законопроекта за Brexit, който тя смята да внесе в парламента в началото на юни, ще включва „значителни промени за защита на икономическата и конституционна цялост на Обединеното кралство“.

„Истината е, че след три опита да се получи парламентарна подкрепа няма да напуснем ЕС, освен ако имаме споразумение, което може да осигури по-широка партийна подкрепа", заяви британският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 3
forexar
преди 4 години
Явно Великите британци искат да останат в ЕС , но не могат да признаят грешка и затова разиграват *** театри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
red6
преди 4 години
Една от причините на "Великата Великобритания" да им е силна и "супер развита икономиката" е, че са част от ЕС. Едно е да си стъпил на от пазар 60М относително богати хора, друго е да си част от пазар 500М относително богати хора. Иронично, колкото по-силна ти е икономиката, толкова по-свързан си със ЕС и също толкова по-болезнен икономически става "развода".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Никой до сега не е направил одит на ЕС !Защо?Защото има скрити пера в бюджета!За такива бегълци - за лобиране, лиззане и мазаане, сиреч промивки на мозъци.Отделно лъндънското Сити мнооо яко кльопа от врътките на парите на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Защо Велика Великобритания, която е със супер развита икономика не може да се освободи от оковите на ЕС? Какво да кажем тогава за друга, по слаба държава от нея, ако поиска развод? Нямам отговор, затова питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
а.н.а.л.и на историята > е нещо цензурно.Явно изкуственият интелект е още много изкуствен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Мей подкупва депутатите с втори референдум за Brexit, ако приемат сделката с ЕС 1. Ако има сделка - аут! К'ъффф референдум?2. Тия и за опашката на дявола биха се хванали, само и само да преточват и препират бюджетите на ЕС. Иначе фалит и в *** на историята.....Уф, не историята не свършва. Индийци и пакистанци ще си имат остров, на който да си спретнат поредният епизод на поредната война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още