IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маслините от Андалусия - другата тлееща търговска война

Ако САЩ продължават да вдигат митата за испанските маслини, това може да се отрази дори на френските сирена и италианските вина, предупреждават производители

16:57 | 16.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американското знаме се вее, наред с други национални флагове, пред завода на AgroSevilla - най-големият световен износител на черни маслини, информира Франс прес. Но андалуското кооперативно предприятие се бои, че може да се наложи скоро да го махне, ако плановете на най-големия му партньор САЩ за увеличение на митата, бъде финализиарано.

Ако американското решение стане факт, френските сирена и италианските вина могат също да се окажат засегнати, предупреждават производители, цитирани от БТА.

От тази зима и след внезапното увеличение на митата "изгубихме много договори и се наложи да съкращаваме работници за първи път в нашата история", изтъква със съжаление Габриел Редондо, председател на обединението от около 4 хил. земеделци, които доставят маслини в завода в Южна Испания, между Севиля и Гренада.

В това предприятие се обработват маслините, които се берат зелени, топят се в саламура, нарязват се и се слагат в буркани, след което се изпращат в 72 страни - за пицериите, производителите на сандвичи и салатни барове - пазар, който е в пълен бум, особено в Съединените щати. 

AgroSevilla изнася 25% от годишната си продукция за САЩ, така че заводът беше оборудван специално, за да отговаря на нуждите на този ключов клиент.

За няколко месеца обаче хоризонтът се помрачи за кооперативното предприятие и целия сектор на черните маслини, където работят на пълен работен ден 8 хил. души, а 16 хил. плантации в Андалусия се прехранват от тази дейност.

През 2017 година две калифорнийски компании подадоха жалба срещу испанските си конкуренти пред американското министерство на търговията, обвинявайки ги в дъмпинг - тоест, че продават продуктите си на прекалено ниски цени в САЩ, възползвайки се от европейските субсидии, за да печелят пазарни дялове.  Започна разследване. Окончателното решение ще стане известно едва в средата на юли, но още миналата зима САЩ временно увеличиха с над 20 на сто митата за испанските маслини.

Този конфликт възниква успоредно с международното напрежение, предизвикано от правителството на Доналд Тръмп, което увеличи митата за вноса на стомана и алуминий, макар че засега Европа е освободена от тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още