IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин Лесенски: Меркел насърчи страните от Западните Балкани за членство в ЕС

България рискува да остане встрани от европейския интеграционен процес, вместо да е държава, която определя по позитивен начин процесите, предупреди експертът

19:45 | 17.09.21 г. 1
Марин Лесенски: Меркел насърчи страните от Западните Балкани за членство в ЕС

Повод за коментара му е посещението на Меркел в Сърбия и Албания в началото на тази седмица, където се срещна с представителите на страните от Западните Балкани.

„Посещението на Меркел имаше двойно значение: от една страна да се сбогува с лидери, с които е общувала толкова време. От друга беше важно да се увери, че Западните Балкани ще останат по пътя на европейската интеграция въпреки трудностите, които срещат по редица причини“, обясни той.

Лесенски напомни, че страните от Западните Балкани се различават в степента си на напредък за присъединяване в ЕС.

„Имаме страни, които вече преговарят за членство като Черна гора и Сърбия. Други държави като Северна Македония и Албания са официални кандидат-членки, но договорите засега са поставени на пауза. Косово и Босна и Херцеговина са потенциални кандидати, но все още са далеч от перспективата за членство в ЕС“, потвърди той етапите за всяка от балканските страни към Евросъюза.

Марин Лесенски е на мнение, че Меркел се е опитала с посещението си в Белград да насочи вниманието към двустранните отношения между Сърбия и Косово.

Той коментира още, че балканските страни са нетърпеливи за членството си в ЕС, както и че преговорите на Северна Македония и Албания бяха забавени заради ветото на България.

По думите му страната ни трябва ясно да осъзнае, че сегашното правителство в Северна Македония е проевропейско. Ако се смени, може би ще се промени и позицията на страната, като отношенията между Скопие и София могат да се влошат още повече.

„Не трябва да оставим двустранните отношения да се влошат. България рискува да остане встрани от европейския интеграционен процес, вместо да е държава, която определя по позитивен начин процесите“, категоричен е той.

Какво постигна Ангела Меркел с политиката за бъдещото разширяване на Евросъюза?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Колко ти платиха поп Марине? Дали Холандия, Белгия или друга европейска държава ще позволи да се е*ават с гражданите и? Не мисля, българската политика трябва да е последователна. В това отношение *** (като Христо) трябва да внимават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още