IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манфред Вебер: Германия трябва да инвестира повече в Европа

Само Европа, основана на солидарността, ще функционира, убеден е водачът на листата на ЕНП за изборите за Европейски парламент

21:44 | 22.03.19 г.
<p>
	Манфред Вебер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер. Снимка: Ройтерс

Германците трябва да бъдат готови да харчат повече в подкрепа на икономиките в други части на Европа, заяви в интервю за Ройтерс Манфред Вебер, който оглавява групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент.

Вебер, който е германец, е водач на листата на ЕНП на изборите за Европейски парламент през май и водещ кандидат на европейските консерватори за председател на Европейската комисия.

Той изтъкна пред Ройтерс, че неговите сънародници трябва да разберат, че на надигащия се антиевропейски национализъм в затруднените икономики като Италия трябва да се противопоставят по-големи европейски инвестиции, за да се стимулира растежът.

Под негово ръководство Европейската комисия би увеличила инвестиционните програми, на които даде начало Жан-Клод Юнкер.

Вебер настоя да не бъде възприеман като германски кандидат за председателското място на ЕК, а като европейски кандидат.

Аз съм европейски кандидат, затова имаме предвид европейска програма, отбеляза той.

Само Европа, основана на солидарността, ще функционира и това е моето послание, навсякъде в Европа, каза Вебер.
Германия, която има бюджетен излишък, е критикувана от страни като Франция и Италия, че не инвестира достатъчно, но правителството на Ангела Меркел настоява държавите да не правят неразумни разходи и да насърчават ефективността.
Вебер отбеляза, че съществуват налични средства извън държавния сектор.

Имаме много пари в Европа, има много частни пари в Европа и ние трябва да съживим тези пари, каза той.
По думите му ЕНП трябва да насърчава споразуменията за свободна търговия и да задълбочи европейския вътрешен отворен пазар.

Това ще доведе до по-добър жизнен стандарт в по-бедните страни от ЕС, което ще ограничи желанието за миграция на работна ръка в блока, допълни Вебер.

По думите му китайските инвестиции са добре дошли, но трябва да бъдат строго следени, за да се избегне придобиването от Китай на технически тайни и подкопаването на европейския бизнес.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още