IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон ще обяви първите мерки за исканията на „жълтите жилетки“

През януари президентът поде „големите национални дебати", за да потърси решение на най-голямата криза, разразила се от идването му на власт

09:04 | 15.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон ще обяви днес по телевизията първоначален пакет от мерки, които ще предприеме, за да отговори на политическите, икономическите и социалните искания на "жълтите жилетки", които протестират от пет месеца, предаде AFP. 

В изявление, което ще направи по телевизията в 20 ч. местно време, той ще говори за приоритетните действия и конкретните мерки, които предвижда, съобщи Елисейският дворец, предава БТА.

В сряда Макрон ще обясни и ще представи в детайли тези мерки на пресконференция в Елисейския дворец. Той ще направи това за първи път от началото на петгодишния си мандат през 2017 г.

През януари президентът поде „големите национални дебати", за да потърси решение на най-голямата криза, разразила се от идването му на власт - протестите на "жълтите жилетки" срещу данъчната и социалната му политика. Макрон участва в стотина часа дебати в цяла Франция, но на тях той само изслушваше, без нищо да предлага. Дебатите протекоха на 10 000 събрания, а в 16 3337 общини бяха поставени "книги за оплаквания", в които гражданите изложиха предложенията си.

Над 500 000 души направиха онлайн предложения за промени в политиката на уебсайт, създаден специално за дебатите, които продължиха от януари до март.

Според приближени на Макрон той ще обяви дълбоки промени, може би дори предстоят изненади, посочва АФП.

Вчера Макрон е уведомил за намеренията си министър-председателя Едуар Филип и основните министри.

В. "Журнал дю диманш" прогнозира вчера, че Макрон може да възстанови обвързването на ниските пенсии с инфлацията и да предложи някои данъчни облекчения, посочва DPA.  Социологическите анкети обаче показват, че "жълтите жилетки", които готвят 23-и протест тази събота, не очакват "големите дебати" да донесат решение на кризата, отбелязва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още