IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон призова Путин да насърчи „спокойствието и диалога“ в Беларус

Френският президент подчерта в телефонен разговор с руския си колега решимостта на ЕС да играе конструктивна роля за спиране на насилието в Беларус

20:26 | 18.08.20 г. 6
<p>
	Руският президент Владимир Путин (вляво) и държавният глава на Франция Еманюел Макрон (вдясно). <em>Снимка: Getty</em></p>

Руският президент Владимир Путин (вляво) и държавният глава на Франция Еманюел Макрон (вдясно). Снимка: Getty

Френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин във вторник (18 август) да насърчи „спокойствие и диалог“ в Беларус, където нараства напрежението около протестите срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко, съобщава Euractiv.

В телефонен разговор в началото на деня Макрон „подчерта решимостта на Европейския съюз (ЕС) да играе конструктивна роля заедно с беларуския народ, така че насилието над населението да спре незабавно и да може да бъде намерено политическо решение възможно най-скоро“, се посочва в изявление на Макрон. 

Решението трябва да уважава „стремежите, изразени мирно и масово в продължение на няколко дни“ от протестиращите, които искат Лукашенко да се оттегли.

Западните сили настояват Русия, която е съюзник на Лукашенко, да не се намесва във вътрешните работи на страната, след като Кремъл обяви, че Путин и Лукашенко са се споразумели в телефонен разговор проблемите на Беларус да бъдат „решени скоро“.

Макрон изтъква пред Путин, че Франция работи за мирно приключване на кризата заедно с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По-рано Мишел осъди полицейското насилие срещу протестиращите в страната. В Twitter той написа: "Ще свикам среща на членовете на Европейския съвет тази сряда в 12:00 ч., за да обсъдим ситуацията в Беларус. Хората имат право да решават бъдещето си и свободно да избират своя лидер. Насилието над протестиращите е неприемливо и не може да бъде позволено“.

Междувременно Германия заплаши Минск с по-широки санкции. Берлин обяви, че се е свързал с опозиционния лидер Светлана Тихановска. От кабинета обаче отказват да коментират темите, които са били обсъждани.

Ангела Меркел също разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин относно ситуацията в Беларус, като даде ясно да се разбере, че беларуското правителство трябва да избягва използването на сила срещу мирни протестиращи, заяви нейният говорител, предаде Ройтерс.

"Канцлерът подчерта, че беларуското правителство трябва да избягва насилието над мирни демонстранти, незабавно да освободи политическите затворници и да започне национален диалог с опозицията и обществото, за да се преодолее кризата", посочи говорителят на Меркел Щефан Зайберт .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Макроне, кога ще прогледнеш за мутрата-дектатор в България, макар и ваш куртизанИН! Нали той сам те уверяваше, че "тук СИЧКИ сме парле ву франсе"?Откровено ДВОЕН СТАНДАРТ проявявате! То и в политиката всеки си плаща. И вашият ред ще дойде. Както знаеш, не ти е уютно във Франция от самия избор - случи се, че бях във Франция в деня на изборите.А иначе, Путин се оказа невероятен стратег. Направи ги луди и щастливи.Всеки ден Путин си намира някакъв повод, дори и дребен, за да срита англосаксонските *** и техните ***. Дори ей така, рутинно, без да влага злоба, просто за да им напомни кои са и колко струват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я как се опитва гнусната копейка да изкара войната в Украйна "гражданска"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
А, и гражданска война както в Украйна вече 6-та година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Споооко,докато не се появи "Небесная сотня", 100-тина души убити от грузински, полски или украински снайпери, ще има спокойствие.Появи ли се медийна кървава картинка,започва Майдан с пръсъщата му:- тъпота;- злоба;- западолиизачество;- "приватизация";- нищета;т.е. геноцид и смяна на чипа, барабар със собствеността на земята.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Санкции ли пак, Макроне?Доколкото разбирам, Масква санкции не верить...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
а кой ще призове бабо.беца да насърчи жълтите жилетки да кротуват ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още