IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон предупреди, че Лондон няма да има пълен достъп до пазара на ЕС след Brexit

Според британския премиер Тереза Мей обаче Лондонското Сити ще продължи да бъде голям глобален финансов център

10:20 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон предупреди Обединеното кралство, че бъдещото споразумение за търговските отношения с Европейския съюз след Brexit няма да предоставя "пълен достъп" до единния пазар на съюза и финансовите услуги, предаде Асошиейтед прес.

"Искам да съм сигурен, че единният пазар ще бъде запазен, защото това е един от крайъгълните камъни на ЕС", каза Макрон.

Той заяви, че ако Обединеното кралство иска пълен достъп до единния пазар, страната трябва "да допринася за бюджета и да признае европейската юрисдикация". "Такива са правилата", каза Макрон.

Мей заяви, че Великобритания няма да е пълноправен член на единния пазар на ЕС, след като излезе от съюза, но иска да сключи "всеобхватно" споразумение за свободна търговия.

Тя изрази убеденост, че Лондонското Сити ще продължи да бъде световен финансов център и след Brexit, предаде Ройтерс.

Мисля, че Лондонското Сити ще продължи да бъде голям глобален финансов център. Това е от полза не само за Обединеното кралство, това е добре и за Европа, добре е и за глобалната финансова система, каза Мей на обща пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, с когото разговаря в Сандхърст, Великобритания. 

Двете страни подписаха договор за по-добра охрана на общата си граница и по-хуманно отношение към мигрантите, предаде Асошиейтед прес.

Макрон съобщи, че документът, наречен Договор от Сандхърст, е бил подписан от министрите на вътрешните работи.

По думите на френския президент споразумението предвижда да се съкрати времето за разглеждане на случаите на мигрантите, които се събират в северното френско пристанище Кале с надеждата да стигнат до Великобритания и така процедурите по отношение на тях ще са по-хуманни и по-ефикасни.

Въпросът за границата е общо предизвикателство и заедно ще успеем да го решим, каза Макрон.

Двамата лидери потвърдиха, че Великобритания се е съгласила плати 44,5 милиона лири (50 милиона евро) за укрепване на сигурността по морската граница между двете страни, минаваща по Ламанша. Средствата ще се използват за изграждане покрай шосето в района на Кале на ограда, дълга 1 км, която да защитава отиващите в пристанището камиони от проникване на нелегални мигранти. Предвижда се и монтиране на видеокамери за външно наблюдение в пристанищата на Кале и може би в Дюнкерк, съобщи ТАСС.

Франция иска също Обединеното кралство да приема повече мигранти от Кале, особено непридружени деца, но по този въпрос на пресконференцията не беше съобщено нищо.

"С днешната инвестиция, за която се споразумяхме, ще направим границите на Обединеното кралство още по-сигурни", каза Мей.

Лондон заяви и че ще изпрати три хеликоптера "Чинук" на Кралските военновъздушни сили и десетки военни за участие във френската военна мисия срещу ислямските екстремисти в африканския регион Сахел. Франция оглави усилията за борба срещу Ал Каида и свързаните с "Ислямска държава" джихадистки групировки в обширния регион южно от пустинята Сахара.

Мей приветства постигнатите споразумения с Франция, които освен миграцията и сигурността, засягат още сферите на въздухоплаването, културата, енергетиката и космоса, предаде ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още