IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон подготвя почвата за компромис за Brexit в областта на рибарството

Френският президент смекчи тона по отношение на риболовната индустрия

17:17 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ian Hodgson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ian Hodgson/Bloomberg

Франция подготвя риболовната си индустрия за по-малък улов след Brexit, обявиха членове на индустрията. Това е знак, че президентът Еманюел Макрон подготвя почвата за деликатен компромис, за да помогне на Европейския съюз да сключи търговско споразумение с Великобритания, пише Ройтерс.

ЕС и Великобритания се опитват да постигнат споразумение през следващите три седмици, за да избегнат удар по оценената на 900 милиарда евро годишна търговия, когато Великобритания напусне единния пазар на блока на 1 януари 2021 г. Риболовът е сред най-големите пречки в преговорите.

Макрон публично зае твърда позиция по отношение на рибарството, подчертавайки, че Франция няма да приеме никакъв пакт за Brexit, който „жертва нашите рибари“. Той отхвърли искането на Лондон за ежегодни преговори за риболовни квоти в британски води, като заяви, че това вреди на промишлеността на ЕС.

Като първи признак за предварително смекчаване на позицията на Париж, Макрон заяви след срещата на върха на националните лидери на ЕС, посветена на Brexit миналата седмица, че френската индустрия вече няма да бъде в същото положение като днес след края на годината.

Сега неговото правителство отива по-далеч, като директно е казало на френската риболовна индустрия да се подготви за промяна, са съобщили източници пред Ройтерс. Коментарите незабавно повишиха стойността на британската валута.

Франция има общо 20 000 рибари, като средно през периода между 2011 и 2015 г. в британски води са били уловени около 98 000 тона риба, което представлява 171 млн. евро оборот и 2 566 преки работни места.

Четвърт част от улова на Франция в североизточната част на Атлантическия океан е била в британски води, според данни на френското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още