Македония се надява, че е направила достатъчно за започване на преговори с ЕС

На снимката: Македонският външен министър Никола Димитров, Архив Ройтерс

Македония се надява, че е направила достатъчно за започване на преговори с ЕС

14.09.2017 12:29

Македония се надява, че е направила достатъчно, за да убеди Европейския съюз (ЕС) да започне преговори за присъединяване въпреки продължаващата 25 години опозиция от страна на Гърция, каза македонският външен министър Никола Димитров пред Ройтерс след разговори с гръцкия си колега в Атина.

Гърция наложи вето върху опитите на бивша югославска република да се присъедини както към ЕС, така и към НАТО заради претенции към името на Македония, заради северния гръцки регион, носещ същото име.

Двете страни ще се срещнат отново по-късно този месец на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк. Какъвто и да е резултатът, Македония иска ЕС да се съгласи, че преговорите за присъединяване, които може да отнемат години, могат поне да започнат. 

"Ако постигнем достатъчно по отношение на реформата в страната ни, се надяваме, че ще стигнем до този етап (да започнат преговори за присъединяване към ЕС – бел. Ред.), като се справим паралелно с въпроса за името", каза Димитров.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер запали надеждите на Македония за ЕС, както и на Сърбия, Албания, Черна гора, Босна и Косово, заявявайки в сряда, че "Трябва да поддържаме перспектива за разширяване на Западните Балкани".

В същото време Димитров посочи, че Македония не може да се бори за НАТО, а трябва да говори. „ Атина трябва да ни приеме като съюзник. В дългосрочен план е и в интерес на гърците да имат на границата си съсед, в чиито територии управляват законите“, заяви Димитров. 

Рубрики
Kъм пълната версия