IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Помпейо обсъди с представители на ЕС подхода към Иран

Държавният секретар на САЩ се срещна с Федерика Могерини на фона на критиките, с които американското правителство засипа ЕС заради санкциите срещу Иран

16:58 | 15.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският държавен секретар Майк Помпейо и върховният представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Федерика Могерини.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Майк Помпейо и върховният представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Снимка: Ройтерс

Американският държавен секретар Майк Помпейо приключи днес в Исландия своята европейска обиколка, включваща пет държави. По-рано през деня той се срещна в Брюксел с върховния представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Федерика Могерини, във връзка с критиките, които правителството на САЩ насочи към блока и някои от основните му страни членки заради подхода им към Иран. 

Помпейо разговаря в Рейкявик с исландски представители за политиката в Арктика, заплахите, идващи от Русия, и други свързани с НАТО въпроси по сигурността.

Преди да направи краткото посещение в Исландия на път за Вашингтон, той се отби за малко в Брюксел за работна закуска с Могерини. Срещата се състоя, след като вчера американският вицепрезидент Майк Пенс обвини Великобритания, Франция, Германия и ЕС като цяло, че се опитват да заобиколят санкциите на САЩ срещу Иран.

Пенс също така призова ЕС да последва примера на САЩ и да се оттегли от ядреното споразумение с Иран от 2015 г.

Американският вицепрезидент отправи своите критики на конференция за Близкия изток в Полша. Могерини не присъства на форума, а Франция и Германия не изпратиха представители на правителствено ниво.

Дипломати от ЕС казаха преди конференцията, че тя изглежда има за цел да забие клин между европейците и Иран в момент, когато общността се мъчи да запази ядрената сделка с Техеран, след като САЩ се изтеглиха от нея миналата година.

На срещата с Помпейо в Брюксел Могерини се усмихна, поклати глава и отмина въпрос за речта на Пенс. Нито един от двамата не направи изявление пред медиите.

Висш служител от ЕС, който не е присъствал, но е запознат със срещата, каза, че Могерини и Помпейо "не са обсъждали конкретно Иран". По думите му Иран е присъствал в контекста на обсъжданията за Близкия изток.

Острите критики на Пенс заплашиха да обтегнат още повече американско-европейските отношения, които и без това са влошени по много въпроси, включително търговията и разходите за отбрана.

Великобритания, Франция и Германия заедно с останалите страни от ЕС продължават да подкрепят ядрената сделка, разглеждайки я като най-добрия начин да се попречи на Иран да разработи атомни оръжия.

Цитираният служител на ЕС каза, че Могерини и Помпейо са разговаряли и за евентуално налагане на санкции на Русия, след като тя задържа украински военни кораби и техните екипажи в района на Азовско море.

ЕС работи по забрана за пътуване и замразяване на авоари на няколко руски служители от среден ранг.

Външните министри от ЕС ще обсъдят въпроса в понеделник, но е малко вероятно тогава да бъдат обявени някакви санкции.

Могерини и Помпейо са обсъдили също така кризата във Венецуела, конфликта в Сирия, мирните усилия за Афганистан и предстоящата среща на върха между САЩ и Северна Корея, заяви цитираният служител на ЕС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още