IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MAE: Световното потребление на въглища ще се свие силно до 2020 г.

Относителният им дял в производството на електричество също ще намалее

21:23 | 18.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив, Ройтерс</p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Световното потребление на въглища, които сред изкопаемите енергийни източници отделят най-много въглероден диоксид, силно ще намалее през идните пет години. Това прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ) в свой доклад, цитиран от АФП и БТА.

Очаква се планетата ни да потребява 5,8 млрд. тона въглища през 2020 г., а това ще бъде спад с над 500 млн. тона спрямо предишните предварителни оценки. Това посочват експерти на МАЕ в годишния си доклад за пазара на въглищата. Той бе публикуван в петък, или близо седмица след приемането в Париж на световно споразумение за намаляване на затоплянето на климата.

След като достигна 3,3% на годишна основа в периода 2010-2013 г., растежът на световното търсене на въглища ще забави темпа до 0,8% средно за година до 2020 г. и относителният им дял в производството на електричество ще намалее от 41% до 37 на сто.

Тенденцията вече е факт.

„За първи път от 90-те години на миналия век растежът на световното търсене на въглища спря през 2014 г.“, констатират експертите на МАЕ, според които тази година може да има свиване.

Две са основните причини за това понижение, посочва МАЕ - укрепването на политиката в защита на околната среда, за което свидетелства и споразумение от Париж за борба със затоплянето на климата, и най-вече промените в икономиката на Китай, който е най-големият потребител в света, поглъщащ в момента половината от световните ресурси на въглища.

Азиатският гигант, който отчита силно забавяне на икономическия си растеж, развива икономика, обвързана по-силно с услугите и по-малко с енергоемката тежка индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Спокойно в България въглищата няма да паднат нищо че на ако погледнете графиката на въглищата на cme group са паднали двойно спрямо миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още