IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ: Ядрената енергия може да играе ключова роля в борбата с климатичните промени

Шефът на агенцията сподели, че скоро ще посети Иран, подчертавайки че МААЕ е единственият ядрен надзорен орган в света, който следи за изработването на ядрени оръжия

23:45 | 02.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ядрената технология може да играе роля в глобалните усилия за борба с климатичните промени, заяви новоизбраният генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Днес на церемония във Виена той положи клетва като нов ръководител на агенцията, съобщават от агенцията на своя сайт.

"Ядрената енергия не е част от проблема. За тези, които искат, тя може да е част от решението", заяви аржентинският дипломат, който съобщи, че ще отправи това послание и от трибуната на срещата на върха на ООН за климата в Мадрид. 

На заседание с участието на всички 171 страни членки на МААЕ Гроси бе единодушно назначен начело на организацията. Четиригодишният му мандат започва утре. 58-годишният аржентинец заменя на поста Юкия Амано, който почина през юли по време на третия си мандат след десет години като шеф на МААЕ.

Гроси призна, че много хора се безпокоят за безопасността и сигурността на ядрените обекти. Той обеща, че МААЕ ще продължи да работи по изготвяне на глобални норми за безопасност и подчерта, че тя е единственият ядрен надзорен орган в света.

"Никой друг ( освен агенцията) не може да даде надеждни уверения, че никой не отклонява ядрени материали за изработване на ядрени оръжия", каза той.

Рафаел Гроси съобщи, че скоро ще посети Иран.

"Ще стане. Не мога да кажа кога, но в най-близко време", заяви Гроси на пресконференция в отговор на журналистически въпрос.

МААЕ ще продължи да работи по решаването на въпросите, свързани с ядрената дейност на Иран, и ще продължи да си сътрудничи с властите на Иран по ядреното споразумение от 2015 г., добави той.

Гроси не спомена пряко основната си задача по организиране на инспекциите на МААЕ в Иран, който в отговор на възобновените санкции на САЩ наруши редица клаузи от споразумението си с големите сили от 2015 г., отбелязва ДПА.

МААЕ смята, че въведеният от 2015 г. режим на инспекции на ирански ядрени обекти е най-строгият в света. Досега достъпът на инспекторите до иранските ядрени инсталации не е бил поставян под въпрос, отбелязва Франс прес.

Рафаел Гроси е бил заместник-генерален директор на МААЕ от 2010 до 2013 г., а от 2013 г. е посланик на Аржентина в Австрия и в това си качество е постоянен представител на страната си в МААЕ. Той е шестият генерален директор на МААЕ от създаването на агенцията през 1957 г. и първият представител на южноамериканска страна на този пост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Ти си помисли и друго. При 10% от тока АЕЦ създадоха Чернобил, Фукушима и още много аварии и отпадъци. Колко ще са при 50% дял, ако умножим това по пет? Ако искаме да намалим популацията на хората в света просто наистина можем да увеличим АЕЦ 5 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
ха ха ... имаше на времето циркулираше една снимка на богомил манчев с толкова златни пръстени , гривни и ланци по него накичени , че да зареди златарски магазин в привинциален град . така накичен със злато съм виждал навремето , само един шеф на строителен надзор в софия :))) ...иначе за ядрените отпадъци никой нищо никъде не говори :))) ... анатема :))) ... за феновете на ядрения ток , да видят в бяла държава със свободни медии какво се коментира за ядрените отпадъци и как всички излизат и обясняват :https://globalnews.ca/news/5329835/canadas-nuclear-waste-to-be-buried-in-deep-underground-repository/и канадците плащат в цената за тока , $0,014 за киловат мисля че беше , такса извеждане от експлоатация на ядрените централи ... та тъй с евтиния и безопасен ядрен ток ... после що се набутвали на слънчеви панели и перки , а не искали ядрени централи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
fon
преди 4 години
Гледам доста реклама за АЕЦ почна да се излива, мафотът Богомил Манчев да не е развързал пак кесията. АЕЦ не може да реш нищо защото:1.След 60 години на пазара дават само 10% от тока в света и този дял твърдо намалява.2.Не изхвърлят СО2, но изхвърлят много радиоактивни отпадаци, а са и опасни3.Токът и вече е безумно скъп и абсолютно неконкурентен с цената на тока от ВЕИ, както и с този от газ и въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още