IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Керемедчиев: Новият премиер на Великобритания ще се изправи пред кутията на Пандора

Доналд Тръмп се очертава като спасителен пояс за Лондон, смята бившият заместник-министър на външните работи

10:30 | 09.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Животът на следващия министър-председател на Великобритания ще бъде много сложен, тъй като ще бъде изправен пред кутията на Пандора, смята бившият заместник-министър на външните работи на България Милен Керемедчиев, който гостува в предаването „Клуб Investor”на Bloomberg TV Bulgaria

„Той ще трябва да убеждава дали Великобритания да остане в митническия съюз с Европейския съюз (ЕС) за по-дълго време, запазвайки икономическата стабилност, или да се обвърже със САЩ и други страни извън споразумение с ЕС“, споделя още Керемедчиев.

Според него посещението на американския президент Доналд Тръмп в Обединеното кралство е било знаково, макар и критикувано от опозицията в лицето на Корбин.

По думите на политика Великобритания е поставена пред политическа и икономическа криза. Наблюдава се отлив на капитали от страната даже още преди развитието на Brexit. „Тръмп е спасителният пояс и глътката въздух на британските политици. Но той очаква твърд Brexit. Само тогава САЩ ще подадат този спасителен пояс“, споделя още Керемедчиев.

По негово мнение границата с Ирландия не е ясно как ще съществува. Тя е най-важната точка от споразумението с ЕС.

„Великобритания тепърва ще трябва да договоря споразумения със САЩ, Китай, Япония, Русия“, твърди той.

Бившият зам.-министър коментира и геополитическата роля на САЩ.

"В конфликта с Иран САЩ са печелившата страна. Конфликтът на САЩ с ЕС и Китай подлежи на промени, но ЕС е потърпевшата страна в разногласията със САЩ. Европа ще продължи да бъде концентрирана върху себе си, затворена във вътрешните си проблеми и ще пропуска големи световни политически действия около границите например", посочва Керемедчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още