IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa може да се раздели с 22 хил. служители

Неяснотата около преговорите със синдикатите тежи на акциите на концерна, които днес са сред най-губещите на Dax

13:59 | 11.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: EPA/RONALD WITTEK</p>

Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Най-големият германски авиопревозвач Deutsche Lufthansa обяви в четвъртък, че възнамерява да съкрати 22 хил. работни места на пълен работен ден по целия свят като част от борбата на компанията с негативното въздействие на ограниченията за пътуване, причинени от коронавирусната криза. Иначе казано – почти всеки пети служител трябва да се страхува за работата си.

Очаква се половината от засегнатите позиции да бъдат в Германия.

Същевременно концернът обяви, че ще намали броя на самолетите в експлоатация с около 100 броя.

"Възстановяването на търсенето в сектора на въздушния транспорт ще бъде бавно в обозримо бъдеще", подчертава концернът, цитиран от DPA.

Компанията не успява да постигне никакъв напредък в преговорите със синдикатите Cockpit, Ufo и Verdi. Синдикатът на стюардесите Ufo подчертава, че е готов да намери решение до извънредното общо събрание на 25 юни. В същото време той подчертава: „Служителите на всички авиокомпании в групата трябва да бъдат защитени срещу уволнения и трябва да вярват, че най-накрая ръководството ще върви към общ курс“. 

"Без значително намаляване на разходите за персонал по време на кризата ще пропуснем шанса за по-добро рестартиране след кризата и ще рискуваме Lufthansa Group да излезе от кризата значително по-слаба", заяви директорът човешки ресурси на компанията Михаел Нигеман. Полагат се всички усилия за постигане на конкретни резултати с профсъюзните партньори до 22 юни 2020 г. 

Синдикатът на пилотите Vereinigung Cockpit (VC) потвърди желанието си за отстъпки в размер на 350 млн. евро. За всеки отделен пилот това би означавало отказ в размер на до 45 процента от възнаграждението „В замяна очакваме единствено Изпълнителният съвет на групата да поеме ангажимент към своите служители“, заяви президентът на VC Маркус Вал. Използването на приноса на служителите за дейност при аутсорсинг към страни с по-ниски заплати според него би било напълно неприемливо. Вал апелира и акционерите да одобрят спасителния пакет за Lufthansa.

Нерешените въпроси очевидно тежат и наакциите на концерна. С понижение до 12,7% за деня Lufthansa е сред най-големите губещи в Dax. За последно книжата се търгуват с понижение от 6,5 на сто.

Пандемията и въведените заради нея ограничения за пътуване почти напълно спря бизнеса на Lufthansa, с изключение на товарите. Ето защо групата се нуждае от помощ от държавата. В замяна на спасителен пакет от девет милиарда евро, включително федерално участие в компанията, Lufthansa трябва да предаде 24 права за излитане и кацане на конкуренцията на важните си летища във Франкфурт и Мюнхен. На извънредно общо събрание на 25 юни акционерите ще трябва да дадат зелена светлина за пакета. 

Изпълнителният директор на Lufthansa Карстен Шпор възнамерява да представи концепция за икономии на годишното Общо събрание. В групата, която понесе милиардна загуба през първото тримесечие, работят около 138 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още