IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa може да отлети от Dax

От началото на годината книжата на компанията са изтрили над 52% от стойността си и са на дъното на индекса по този показател

15:30 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Сривът на цената на акциите на Lufthansa на фондовата борса е повече от бърз и в това няма нищо чудно: глобалното блокиране със затварянето на границите заради пандемията на коронавируса удря изключително силно Lufthansa. В момента тя превозва само около един процент от пътниците, които обикновено има.

От началото на годината книжата ѝ са изтрили над 52 процента от стойността си. Те са на дъното на Dax. Това скоро може да има последствия: пазарната капитализация е спаднала до такава степен, че Lufthansa може да излезе от Dax през юни. Експертите на Commerzbank дават най-добри шансове за влизане на групата за недвижими имоти Deutsche Wohnen.

Отдавна се спекулира, че Lufthansa може да не остане във водещия индекс. Първоначално експертите предполагаха, че компанията, която е сред учредителите на Dax, ще има време до септември, за да се възстанови на борсата и така да си осигури позицията в Dax. Причината: фондовата борса всъщност редовно проверява състава на бенчмарка в този момент според критериите за пазарна капитализация на свободно търгуваните акции и борсовия оборот.

През юни Dax ще бъде подложен на преглед въз основа на по-строги правила. Ако една компания загуби толкова драстично стойност, че вече не е една от 45-те най-важни компании на фондовата борса, според Deutsche Börse възниква така нареченият „бърз изход“, или Dax-Off. Commerzbank вярва, че точно това очаква авиокомпанията.

Решението ще бъде взето на 4-ти юни

През април Lufthansa се класира на 48-мо място със средна пазарна капитализация от 3,56 млрд. евро. Критерият за оборота на фондовата борса през последните дванадесет месеца не е проблем, по този параметър Lufthansa е на 20-то място.

Lufthansa все още има малко време, защото класацията от май е основа за решението през юни. Тя ще бъде публикувана на 4 юни. Commerzbank обаче таи съвсем малка надежда, че Lufthansa ще остане в елита. За да направи това, превозвачът ще трябва да изпревари производителя на специални химикали Evonik, който е на 45-то място в класацията с пазарна капитализация от 4,1 млрд. евро.

Все още има надежда: планираният от държавата дял от 25,1 процента в Lufthansa плюс заеми за над десет милиарда евро все още не е напълно решен. Споразумение може да подкрепи курса на акциите, поне в краткосрочен план.

„Преговорите и процесът на формиране на политическо решение ще продължат", заяви компанията в четвъртък. Разговорите с Федералния фонд за икономическа стабилизация (WSF) са за обезпечен заем в допълнение към т. нар. „мълчаливо участие“. „Условията са обект на тези преговори", пояснява компанията. Става въпрос и за държавно участие в основния капитал на превозвача.

Браншовите анализатори обаче са скептично настроени. От 26 анализатори, които покриват акциите на авиокомпанията, 17 препоръчват продажба и само един препоръчва покупка, показват данни на Bloomberg. Средната целева цена за акцията за дванадесетмесечен период е малко над седем евро, което е с десет процента под текущото ниво.

Deutsche Börse ще обяви решението си на 4 юни. Промените влизат в сила 3 седмици по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още