IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон трябва да върне фокуса на света към целите на Парижкото споразумение

Повече от половин трилион долара в световен мащаб са насочени към силно замърсяващи отрасли без условия, които да гарантират тяхното "изчистване"

17:41 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Неуспехът на правителствата и централните банки да постигнат зелено възстановяване от коронавирусната криза заплашва да отмени жизненоважните преговори за климата на ООН, насочени към предотвратяване на глобалната катастрофа с покачването на температурите над 1,5 градуса по Целзий от прединдустриалната ера, предупреждават анализатори, финансови и политически лидери, цитирани от Euractiv.

В петък Великобритания и ООН се опитаха да съживят прекъснатите климатични преговори, известни като COP26, докато коалиция от предприятия се ангажира да се бори за нулеви емисии до средата на века. Близо 1000 компании се включиха в кампанията, включително имена като Rolls-Royce, Nestlé и Diageo.

Бившият гуверньор на Английската централна банка Марк Карни, който е специален пратеник на ООН по въпросите за климата и финансите, подчерта необходимостта от действия по отношение на климата. „Преходът към нулеви емисии създава най-голямата търговска възможност на нашето време. Целите относно емисиите трябва да бъдат подкрепени от плановете за енергийния преход, така че инвеститорите да преценят кои компании ще се възползват от възможностите в прехода и кои ще престанат да съществуват“, изтъкна той.

Реториката обаче не е достатъчна, докато централните банки все още вливат пари за подсилване на „бизнеса, както обикновено“, споделят застъпниците за по-сериозни мерки относно климата. „Чудесно беше, че можехме да чуем топлите думи на правителството за екологичното възстановяване, но това, което наистина е от значение сега, са политиките и инвестициите, необходими, за да се превърнат тези думи в реалност“, заяви Мортън Тайсън от „Грийнпийс Великобритания“. 

Според него Кралството има шанс да излезе на световната сцена през следващата година с COP26 и да даде пример за това как трябва да се действа.

Голяма част от отпуснатите или планирани средства за стимулиране на икономиката по света са насочени към подкрепа на изкопаемите горива, смятат от Bloomberg New Energy Finance. Повече от половин трилион долара в световен мащаб са насочени към силно замърсяващи отрасли без условия, които да гарантират, че те ще намалят своя въглероден отпечатък.

Едва около 12,3 млрд. долара ще бъдат насочени към нисковъглеродни отрасли, като например възобновяемата енергия, и още 18,5 млрд. долара към високо интензивни въглеродни отрасли, при условие че постигат заложените климатични цели.

При тези темпове спасителните пакети биха били дори по-малко "зелени" от икономическите стимули след финансовата криза през 2008 г. въпреки реториката на правителството за екологично възстановяване и натиска от страна на икономисти и екологични организации за трансформиране на пакетите, така че да стимулират прехода към нисковъглеродни условия.

Първите разкрития около Механизма за корпоративно финансиране на АЦБ относно възстановяването от пандемията тази седмица показаха, че милиарди паунда на данъкоплатците се насочват към компаниите за изкопаеми горива. Авиокомпаниите са получили около 1,8 млрд. паунда от вече отпуснатите 16 млрд. паунда от средствата, които биха могли да достигнат 67 млрд. паунда при пълното им използване. Производителите на автомобили са се възползвали от над 1 млрд. паунда до момента, а две петролни компании - Baker Hughes и Schlumberger, са приели съответно 600 млн. и 150 млн. паунда.

 „Неуспехът на АЦБ да се ръководи от екологизирането в своите дейности рискува сериозно да подкопае усилията на Великобритания да постигне глобално лидерство в областта на климата чрез COP26“, казва Фран Боайт, изпълнителен директор на Positive Money.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също подкрепи въглеродните отрасли при отпускането на заеми. Около 220 млрд. евро ще отидат за индустрии, свързани с изкопаеми горива, според анализ на групата Reclaim Finance. Плановете на банката ще насочат пари към 38 петролни компании, включително големи имена като Shell и Total и няколко въглищни компании. „ЕЦБ признава едновременно необходимостта от мерки за климата и липсата на действия“, заяви Пол Шрайбер от Reclaim Finance.

Правителствата също продължават да субсидират производството на изкопаеми горива, сочи анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Международната агенция по енергетика (МАЕ). Миналата година 478 млрд. долара държавна подкрепа са били насочени към производството и потреблението на изкопаеми горива от 77 икономики.

„За съжаление, виждам известно забавяне на усилията за постепенно прекратяване на подкрепата за изкопаемите горива. Този ръст на субсидиите за производство изглежда ще продължи през 2020 г., като някои страни са фокусирани към подпомагане на изкопаемите горива и свързаните с тях промишлености. Трябва да се възползваме от тази възможност (за възстановяване от пандемията от коронавирус), за да реформираме субсидиите и да използваме публичните средства по начин, който е в най-голяма полза за хората и планетата“, коментира генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Ролята на Великобритания като председател на COP26 означава, че правителството на страната трябва да играе решаваща роля в процеса на промяна на тази тенденция на стимулиране на замърсяващите индустрии за спасяване на икономиката. Критичната среща на върха на ООН, отложена с една година до ноември 2021 г., се разглежда като последният шанс на страните да върнат света към пътя, очертан от Парижкото споразумение за изменението на климата, подписано през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още