IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон смята, че Барние блъфира, като отхвърля сделка за банките след Brexit

Според Великобритания думите на европейския преговарящ са само първоначална позиция, която не е подкрепена от 27-те страни членки

10:50 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей смята, че главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние блъфира, когато казва, че няма да има специална сделка за банките в страната след напускането на общността. Това посочват пред Bloomberg британски представители, запознати с въпроса.

Според двама държавни служители Барние се преструва със своята твърда позиция, изключваща споразумение, което да позволи на банките да продължат свободно дейността си на територията на блока.

Въпреки че разговорите за бъдещите отношения между Лондон и ЕС след Brexit тепърва трябва да започнат, преговарящият на съюза заяви през миналия месец, че няма никакъв шанс за сделка, която да гарантира същия лесен достъп, на който базираните във Великобритания финансови институции са се радвали в единния пазар.

Според източниците на Bloomberg думите на бившия френски еврокомисар са първоначална позиция, която не е подкрепена от останалите 27 страни членки. Те посочват още, че банките в Лондон ще бъдат добре, тъй като бизнесите, опериращи в ЕС, ще се нуждаят от финансов достъп и след Brexit.

По-рано Financial Times съобщи, че британското правителство се притеснява от подкрепяната от Франция идея да бъде ограничен достъпът на базирани във Великобритания фонд мениджъри до европейски средства. Според изданието целта на президента Еманюел Макрон е Париж да вземе дял от бизнеса с управление на активи.

Съдбата на Лондонското Сити е от особена важност за Тереза Мей, която през декември се съгласи страната да плати 39 млрд. паунда (53 млрд. долара) под формата на задължения към ЕС заради Brexit. Това й отвори вратите за преминаването към важния за Великобритания втори етап от преговорите, който трябва да установи какви ще бъдат отношенията със съюза по време на преходния период и след развода. Лондон трябва да излезе от ЕС след 14 месеца, като бизнеса се надява след това да разполага с преходен период от две години.

Шрез миналия месец Мей заяви, че британските финансови институции трябва да са оптимистично настроени за предстоящите търговски преговори, които трябва да започнат през март. Тя посочи за пример полския премиер Матеуш Моравецки и неговия италиански колега Паоло Джентилони като доказателство, че другите европейски лидери са готови да сключат с Великобритания търговски съюз, който покрива и техните услуги.

Въпреки това по-рано Барние заяви, че Лондон няма да получи нищо повече от сделка, наподобяваща тази с Канада, в рамките на която митата за стоки са минимални, но не са включени търговските услуги. По думите му това е в отговор на позицията на британския премиер и решението ѝ да напусне единния пазар, за да си върне контрола върху имиграцията от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още