IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон се обърна към германския бизнес в търсене на сделка за Brexit

Според министрите Филип Хамънд и Дейвид Дейвис ЕС рискува нова финансова криза, ако не бъде сключено банково споразумение с Великобритания

11:06 | 10.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Филип Хамънд (вляво) и Дейвид Дейвис (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Филип Хамънд (вляво) и Дейвид Дейвис (вдясно). Снимка: Ройтерс

Британските министри на финансите и на Brexit Филип Хамънд и Дейвид Дейвис се обърнаха директно към германските бизнес лидери с молба те да помогнат за сключването на сделка, която да гарантира бъдещето на финансовите услуги във Великобритания.

Двамата посочват, че страната им иска да сключи споразумение с Европейския съюз, което трябва да покрива „всички части на нашите икономики, включително сектора на услугите и финансовия сектор“, съобщава британският вестник Guardian.

Двамата ще посетят днес Германия – няколко седмици, след като от Брюксел предупредиха, че сделка, включваща Лондонското сити, няма да бъде обсъждана, докато Лонодон продължава с настояването си за напускане на единния пазар.

Хамънд и Дейвис предупредиха също, че интегрирането на британските банки след напускането на ЕС е от съществено значение не само за Великобритания, но и за Европа, тъй като в противен случай може да се стигне до нова финансова криза, подобна на тази от 2008 г.

„Световната финансова криза от 2008 г. доказа колко фундаментален е финансовият сектор за реалната икономика и колко лесно заразата може да се разпространи от една икономика към друга, ако не бъдат взети международни и регионални предпазни мерки“, заявиха министрите в обща статия за германското издание FAZ.

По време на днешната си среща с германския бизнес двамата ще наблегнат върху „споделеното виждане“ за общите бизнес интереси на двете страни. В текста за FAZ те отбелязват, че търговският обмен между страната им и 27-членния съюз е 750 млрд. евро годишно, а една трета от европейския износ за Великобритания (113 млрд. евро) идва от Германия – повече от която и да е било друга страна. 

Двамата посочват също, че страната им иска сделка, която „подкрепя сътрудничеството в европейския банков сектор, а не принуждава за неговото фрагментиране“. „Трябва да удвоим нашите общи усилия, за да гарантираме, че не поставяме трудно спечелената финансова стабилност на риск“, написаха още те.

Според тях Европа и Великобритания трябва да затегнат финансовите регулации, за да е сигурно, че финансовата „катастрофа“ няма да се повтори.

Междувременно вестник Financial Times съобщи, че през последните два месеца на миналата година Европейският съюз е изпратил писма до 15 индустрии – от самолетни компании до производители на минерална вода, в които ги предупреждава да се подготвят в случай, че през март 2019 г. Великобритания напусне общността без сделка.

Трябва да удвоим нашите общи усилия, за да гарантираме, че не поставяме трудно спечелената финансова стабилност на риск

Невъзможността за сключване на споразумение, което включва финансовия сектор, ще е катастрофа за Лондонското сити, зависещо до голяма степен от своя европейски финансов паспорт, който му дава право да оперира на територията на целия съюз, посочва още Guardian.

Изказванията на двамата министри идват, след като миналия месец европейският представител за преговорите по Brexit Мишел Барние заяви, че в една бъдеща сделка с Лондон няма да има място за финансовите услуги. „Няма нито едно търговско споразумение, което да е отворено за финансовия сектор“, каза тогава той. По думите му ако Великобритания напусне единния пазар, ще загуби и банковия си паспорт.

Във вторник дипломатът уточни, че Брюксел може да приеме някои британски финансови регулации като еквивалентни на европейското законодателство, но банките няма да разполагат с паспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още