IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон призна: Законопроектът ни за Brexit нарушава международното право

Според ЕК, ако бъде приет, законопроектът за вътрешния пазар ще подкопае доверието във Великобритания

17:15 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания тласна към хаос търговските преговори за Brexit в сряда, като обяви законопроект и изрично призна, че някои от разпоредбите му ще нарушат международното право, става ясно от копие, видяно от Ройтерс.

Предложенията, които според правителството ще нарушат международното право „по много конкретен и ограничен начин“, засилват притесненията, че Великобритания може да напусне единния пазар на ЕС след четири месеца без ново споразумение за търговията.

Премиерът Борис Джонсън заяви пред парламента, че законопроектът е „правна предпазна мрежа, за да защитим страната ни от крайни или ирационални интерпретации“ на частта за Северна Ирландия в Споразумението за напускане на ЕС, които може да застрашат мира в британската провинция.

В копие от законопроекта за вътрешните пазари, видяно от Ройтерс, се казва, че някои разпоредби „ще влязат в сила, въпреки че не съответстват или не са съвместими с международното или друго вътрешно право“.

Ако бъде одобрен, законопроектът ще даде правомощия на министрите да не се съобразяват с части от протокола за Северна Ирландия в Споразумението за напускане, като променят декларации за износ и други процедури за излизане от страната.

Той трябва да бъде обсъден и да получи одобрението на двете камари на парламента, преди да се превърне в закон.

Великобритания напусна ЕС през януари, но остана част от единния пазар въз основа на споразумение, което изтича през декември. Тя води преговори за търговска сделка, която трябва да влезе в сила от 1 януари, но твърди, че иска да се оттегли, ако не може да договори благоприятни условия.

Ирландският премиер Майкъл Мартин заяви, че ще разговаря с Джонсън, за да изрази „много силните си притеснения“ от плановете, а заместникът му Лео Варадкар ги нарече „камикадзе“ заплаха, която е дала обратен на очаквания резултат.

Запитан как очаква британците да спазват закона, ако правителството му иска да го наруши, Джонсън заяви: „Очакваме всички в страната да спазват закона“.

Междувременно председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази силно притеснение от плановете на Великобритания да приеме законопроекта, като отбеляза, че той ще унищожи доверието и ще подкопае търговските преговори, предава Ройтерс.

„Много сме притеснени от съобщенията на британското правителство за намеренията му да наруши Споразумението за оттегляне. Това ще бъде нарушение на международното право и подкопава доверието. Спазването на договорите е основата за проспериращи бъдещи отношения“, написа Фон дер Лайен в Twitter.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви в телефонен разговор във вторник вечер с британския министър, отговарящ за планирането на Brexit без сделка, Майкъл Гав, че, за да продължат преговорите за бъдеща търговска сделка, ЕС трябва да има доверие на Лондон.

„За нас това, разбира се, е въпрос на принцип. Доверието за продължаването на разговорите ни по прилагането на споразумението… е задължително“, допълни Шефчович на пресконференция.

Той призова за бърза среща с Гав за разрешаване на проблема.

В телефонния разговор с Шефчович късно снощи Гав е потвърдил ангажимента на Лондон към разпоредбите на договора за Brexit за ирландската граница, каза по-рано днес говорител на британското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още