IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон одобри строежа на атомна централа за 18 млрд. паунда от френската EDF

През юли Тереза Мей реши да преразгледа решението за централата, взето при предшественика ѝ Дейвид Камерън

10:44 | 15.09.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британското правителство е уведомило Франция, че е одобрило противоречивия план на Electricite de France (EDF) за построяването на два ядрени реактора за 18 млрд. паунда в Югозападна Англия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознат източник.

Одобрението подлежи на някои условия, казва източникът, поискал анонимност, тъй като решението все още не е публично.

Британският министър-председател Тереза Мей реши да преразгледа решението за "Хинкли Пойнт" в края на юли, хвърляйки съмнения върху проекта, одобрен от предшественика ѝ Дейвид Камерън, като начин за намаляване на парниковите емисии. Неочакваното отлагане дойде на фона на опасения за мащаба на публичните субсидии за заводите и китайското участие като риск за сигурността.

С одобрението на проекта се сложи край на почти десетилетие усилия на EDF за подготвянето на заместител за британските ядрени централи, придобити, когато компанията пое контрола над British Energy през 2008 г. Договореното преди споразумение гарантираше, че френската компания може да продава енергия, генерирана от централата, на цени над два пъти по-високи от пазарните в момента за период от 35 години. Огромните първоначални разходи за построяването все още предизвикват вътрешна опозиция, като главният финансов директор Тома Пикмал подаде оставка през март, казвайки, че централата ще натежи на финансите на компанията.

Главният изпълнителен директор на EDF Жан-Бернар Леви казва, че "Хинкли Пойнт" е ключов за гарантиране здравето на френската ядрена индустрия и за осигуряване на работа за затруднената група в ядрената индустрия Areva. Под натиска на френското правителство Леви се съгласи да поеме контрола над бизнеса с ядрени реактори на Areva, пострадал от отлагания и надвишаване на разходите в атомна централа във Финландия.

Проектът е от стратегическа важност и за Китай. Държавната China General Nuclear Power, която ще предостави една трета от финансирането за "Хинкли Пойнт", възнамерява да поеме миноритарен дял в подобен ядрен реактор в Сайзуел и мажоритарен в друг в Брадуел, които ще използват китайски технологии.

Проектът, за чието построяване ще са нужни почти 10 години, ще осигури годишна възвръщаемост от 9%, ако се построи навреме и в рамките на бюджета, казва Леви. Според оценки на британската Национална сметна палата от юли потребителите ще платят 30 млрд. паунда през 35-годишния живот на проекта, след като правителството на Камерън се съгласи през 2013 г. да плаща на EDF по 92,50 паунда за мегаватчас за електричество от централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 7 години
Кой АЕЦ работи на 30%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
igigov
преди 7 години
На хората не им достигат мощности - строят, мекар че брекзита може да пообърка сметките след 2-3г. А какво да кажем ние? АЕЦ работи на 30% защото няма потребление, но мечтата на всеки русофил е да закопа още повече България като направи тлъст оборот на раша + тлъсти комисионни на Р.Овч. и сие другари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
Явно и там сключват неизгодни за потребителите сделки... То Белене е в пъти по-евтино, а схемата в България е позната в сделките с американските ТЕЦ-ове в Марица Изток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още