IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Мер: Забавянето на фискалния пакет на ЕС излага на риск възстановяването

Трябва да инвестираме сега, изтъква френският финансов министър

13:08 | 07.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Matthieu Rondel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Matthieu Rondel/Bloomberg

Френският финансов министър Брюно льо Мер призна, че е „дълбоко загрижен“ от бавното отпускане на средствата от фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС), като заяви, че забавянето излага на риск стремежа на страните от общността да възродят своите икономики.

Планът на блока на стойност 750 млрд. евро остава нереализиран, изтъкна Льо Мер в интервю за Bloomberg.

„Ако искаме силна икономика, трябва да инвестираме и то да инвестираме точно сега. Ключовият момент е бързото възстановяване на ЕС и прилагането на плана възможно най-скоро“, посочва френският финансов министър. 

Забележките му подчертават нарастващата загриженост, че икономиката на региона изостава твърде много от другите индустриализирани държави, тревога, отразена и в коментарите на представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ).

ЕС се сблъсква със сериозни проблеми по отношение на ваксините срещу коронавирус, което се отрази и върху дневния ръст на новозаразените. Нарушените доставки и растящото недоверие към ваксината на AstraZeneca принудиха много правителства в региона да затегнат отново ограничителните мерки, докато плановете за разходите, свързани с фонда за възстановяване остават заключени в заплетената бюрокрация.

Разпределянето на парите по фонда за момента се отлага поне до юни. В същото време фискалният пакет в размер на 1,9 трлн. долара в САЩ вече е отключен и действа.

Льо Мер припомни, че фондът за възстановяване на ЕС е договорен от правителствата в блока още миналото лято.

„Искам само да призова всички държави членки на ЕС да се върнат към духа на 2020 г. и да възобновят импулса, който успяхме да постигнем по отношение на възстановяването в Европа“, изтъкна Льо Мер. „Нека се върнем към този дух на солидарност, решителност, готовност за бързо икономическо възстановяване навсякъде в Европа“, добавя той.

През миналата седмица министърът заяви, че Франция е понижила своята прогноза за годишния ръст на икономиката от 6% на 5 на сто.

Льо Мер многократно призовава ЕС да ускори ратификацията и изпълнението на своя план за икономически стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още