IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Мер: Решението на германския съд за ЕЦБ не е елемент на стабилност

Действията на ЕЦБ отговарят на мандата ѝ, заяви управителят на Banque de France Франсоа Вилроа дьо Гало

21:16 | 06.05.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: PA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT</em></p>

Снимка: PA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Решението на германския Конституционен съд да отправи ултиматум към Европейската централна банка (ЕЦБ), за да оправдае изкупуванията на дългови книжа, не е елемент на стабилност, заяви френският министър на финансите Брюно Льо Мер.

Решението на Конституционния съд в Карлсруе не е елемент на стабилност, коментира днес Льо Мер, цитиран от AFP. Той припомни, че европейските договори гарантират независимостта на ЕЦБ. Банката взема решенията си напълно независимо и тя решава как ще изпълнява мандата си под контрола на Европейската сметна палата, която следи за спазването на европейските договори, подчерта Льо Мер.

Управителят на Banque de France Франсоа Вилроа дьо Гало също реагира на решението на германския съд. Той подчерта, че действията на ЕЦБ отговарят на мандата й и че банката е решена да го изпълнява.

Конституционният съд на Германия постанови във вторник, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации за милиарди евро отчасти нарушава германското законодателство.   Потвърждаваме върховенството на общностното право и факта, че решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички национални съдилища, каза говорителят.

Съдът на ЕС отказа коментар.

Според германския конституционен съд изкупуването на облигации на страните от еврозоната от ЕЦБ, което се извършва от 2015 г. с цел стимулиране на европейската икономика, противоречи на германския основен закон, тъй като при проверката на съразмерността на решението на ЕЦБ не са участвали правителството и парламентът на Германия. Същевременно няма нарушение на забраната за държавно финансиране.   Освен това Федералният конституционен съд обяви решение на Европейския съд от декември 2018 г. за програмата за покупка на ЕЦБ за произволно и следователно необвързващо за Федералния конституционен съд. Европейският съд одобри програмата на ЕЦБ във всички отношения. Това предварително решение от Люксембург е „абсолютно неразбираемо", се казва в решението на германските конституционни съдии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
dr.5rov
преди 3 години
Ха-ха. Германците започнаха да се оливат. Ние какво прави Европейски съюз или Трети райх? Ако продължават така, скоро при някое извънаредно събитие отношението към тах може да стане същото каквото е сега към китайците.Много е важно, когато си силен да не злоупотребяваш със силата си, защото това няма да е вечно и тогава всеки ще се нахвърли върху теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Това решение на Германския конституционен съд, практически обявяваа, че Германия се отказва от глобализма и си връща национален суверенитет.---остави грандиозните изводи, кажи химна ще върне ли ??? ... оня стария, сещаш се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Короната на наритването ще е ноември месец.Сорос ще се гътне около тоя период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Тоя льомер да не клати стабилността и да си носи маската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Ironhorse
преди 3 години
Лентяите в ЕЗ си мислеха, че ще томат Герматия през ЕЦБ.*** основния кредитор на ЕЦБ е Бундесбанк.В Брюксел бюрократите са втрещени.Това решение на Германския конституционен съд, практически обявяваа, че Германия се отказва от глобализма и си връща национален суверенитет.Всъщност казаха Съдът на ЕС може да съди до там, докъдето ние му разрешим.Глобалистите са в амок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
Аз например съм доста притеснен, че в ЕС има високопоставени политици, които са на мнение, че главната цел на всеки европейски съд е да осигурява стабилност. Щом си министър в една демократична държава си длъжен да признаваш разделението на властите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още