IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидацията на Wirecard започна с продажба на британския и бразилския й бизнес

Railsbank ще придобие технологията за картови разплащания във Великобритания на фалиралата компания, както и клиентите и някои от служителите й

18:09 | 21.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Ликвидирането на фалиралата германска компания за разплащания Wirecard започна, след като тя се съгласи да продаде остатъка от британския си бизнес на стартъпа Railsbank, подкрепен от Visa, и продаде бразилското си  подразделение, съобщава Financial Times.

Очаква се въз основа на сделката във Великобритания, която трябва да бъде финализирана през ноември, Railsbank да поеме технологията за картови разплащания в страната, клиентите и някои служители.

Railsbank е отказала да коментира финансовите изражения на сделката. Wirecard ще поиска писмено съгласие от Комисията за финансов надзор да продаде британските си операции. Близък до регулатора източник съобщи, че не е ясно дали вече е било дадено разрешение.

Синдици са в процес на разформироване на Wirecard, която беше оценена на 24 млрд. евро в най-силните си години, но изпадна в несъстоятелност през юни след разкриването на една от най-големите измами в Германия след Втората световна война.

В петък синдици съобщиха, че е било подписано споразумение за продажбата на бразилския бизнес на Wirecard на PagSeguro Digital, листнат на борсата в Ню Йорк конкурент.

Те допълниха, че процесът по продажба на северноамериканския бизнес на компанията е в доста напреднала фаза и уточниха, че „окончателните оферти за придобиване се очакват скоро“.

Синдикът – адвокатът от Мюнхен Михаел Джафе, заяви, че е получил индикативни оферти от „редица забележителни заинтересовани страни“ за основния бизнес по обработка на плащанията на Wirecard, базиран в Ашхайм, близо до Мюнхен.

Wirecard Bank, базираният в Германия кредитор, не е част от процеса по несъстоятелност. Германският банков регулатор BaFin защити банката от фалиралата компания и назначи специален представител да я наблюдава.

„Особено приятно е, че продажбата на бразилския бизнес на Wirecard е първият успех от гледна точка на продажбата на активи, защото рамковите условия на процедурата по несъстоятелност на Wirecard бяха и все още са много трудни“, отбеляза Джафе в комюнике.

След редица публикации за счетоводни нередности Wirecard призна през юни за липсващи 1,9 млрд. евро, в резултат на което книжата й изгубиха почти цялата си стойност.

Британското подразделение на компанията Wirecard Card Solutions (WCS) издаваше предплатени карти и обработваше плащания за други финансови стартъпи, които все още нямаха необходимите разрешителни. В един момент тя беше важна част от финтех инфраструктурата във Великобритания, като предостави първоначална подкрепа на изцяло онлайн банки като Revolut и Monzo.

Railsbank ще наследи значително намаляла клиентска база – много от най-големите клиенти на Wirecard във Великобритания вече напуснаха или правят планове за напускане, след като регулаторите временно й забраниха да оперира в резултат на фалита на компанията-майка през юни.

Комисията за финансов надзор временно замрази дейностите на WCS, за да защити депозитите на клиентите и да предотвратят прехвърлянето на активи към компанията-майка. Замразяването беше задействано без предварително предупреждение и остави стотици хиляди клиенти включително много уязвими хора без достъп до парите им за няколко дни.

Railsbank е основана през 2016 г. и е управлявана от съоснователя Найджъл Вердон. Тази година тя набра сума, чийто размер не се уточнява, от Visa в подкрепа на разширяването си към Югоизточна Азия. Подобно на WCS тя осигурява технология за други стартъпи да издават карти и за прехвърлят пари на клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още